Осуђенима за злочине над Србима одгођено издржавање казне

Сенаду Џанановићу и Едину Гаџи, правоснажно осуђенима на укупно 16 година затвора за злочине над српским цивилима у сарајевском насељу Алипашино Поље, одгођено је издржавање казне до краја октобра због њиховог здравственог стања, потврђено из Суда БиХ.

– Џанановићу је одгођено издржавање казне затвора до 26. октобра, а Гаџи до 27. октобра због околности прописаних чланом 145 став 1 тачка 1 Закона о извршењу кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ, тачније због здравственог стања осуђених – речено је Срни из Суда БиХ.

Апелационо вијеће је у марту потврдило првостепену пресуду из јуна 2021. године, према којој су Џанановић и Гаџо осуђени као припадници Територијалне одбране „Стела“ и специјалних јединица такозване Армије БиХ под командом Јусуфа Празине и Самира Кахвеџића.

Џанановић је осуђен на 11, а Гаџо на пет година затвора.

Они су проглашени кривим за учешће у незаконитом затварању у објектима ТО-а „Стела“ на Алипашином Пољу, гдје је у периоду од маја до аугуста 1992. више од 100 цивила српске националности држано у нехигијенским и понижавајућим условима, те подвргнуто убиствима, нечовјечном поступању, силовањима, нестанцима, мучењу и одвођењу на принудни рад.

Џанановић је проглашен кривим по 20, а Гаџо по 11 тачака оптужнице, док је за 24 тачке оптужнице изречена ослобађајућа пресуда.

За двије тачке оптужба је одбијена јер је Џанановић већ осуђен за та дјела 1994. године.

Џанановић је осуђен за низ случајева премлаћивања, као и за силовање свједока „А“ и „Б“.

Џанановић и Гаџо су заједно проглашени кривим за злостављање Мирка Јовановића, којега су у просторијама меснице окачили на куку и ударали.

Гаџо је проглашен кривим да је у неколико случајева помагао у незаконитом затварању цивила, превозећи их од њихових станова до затворског објеката.
Осуђен је и због одвођења на принудне радове, као и ударања неких затвореника.

Један од тих случајева је ударање ногом у стомак Косте Косовића, који је тражио медицинску помоћ.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар