Радановић: Кажњавање Срба за ношење заставе у Оџаку није изненађење

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић изјавио је Срни да није изненађен што је Србин у општини Оџак кажњен са 200 КМ због традиционалне вожње бадњака кроз српска села и истицања заставе Србије, с обзиром на то да је ријеч о Посавском кантону, који до данас није спровео пресуду Уставног суда БиХ о конститутивности народа.

– Од њих ме ништа не чуди и на тај начин се са подручја Оџака желе уклонити Срби. Чињеница је и да је на посљедњим изборима Србин из СНСД-а освојио мандат у Општинском вијећу ове локалне заједнице и представља неку врсту језичка на ваги, што им представља додатни проблем – рекао је Радановић.

Радановић је појаснио да се изрицањем казне за истицање заставе Србије јасно поручује Србима да за њих нема мјеста у ФБиХ.

– Наше је да се боримо, као што су то учинили људи у Оџаку који имају свог представника у Општинском вијећу. Српски народ до данас није конститутиван у Уставу Посавског кантона – указао је Радановић.

Када је ријеч о истицању заставе Србије, Радановић је истакао да је ријеч о међународно признатој држави чија се застава вијори испред сједишта УН на Ист Риверу у Њујорку, али и у другим свјетским метрополама.

– Не разумијем да било који орган власти у БиХ може да сматра да неког вријеђа истицање заставе међународно признате државе. Није проблем да се застава Србије вијори у свјетским метрополама, али је проблем у Оџаку – рекао је Радановић.

Радановић сматра да застава Србије вријеђа Бошњаке и Хрвате можда због чињенице да је Оџак током Другог свјетског рата био усташко упориште.

– Берлин је пао 9. маја, а Оџак 25. маја 1945. године – рекао је Радановић и додао да су многи данашњи становници потомци тих који су се борили у војним формацијама Независне Државе Хрватске и насљедници усташке идеологије.

Радановић је подсјетио и да су Срби из Босанског Петровца кажњени прошле године због ношења бадњака.

– Сваке године од потписивања Дејтонског мировног спроразума се традиционално обиљежавао Бадњи дан, Божић, православна Нова година, да би се прошле године догодило да учесницима колоне буду изречене новчане казне, а да су два полицајца која раде у Министарству унутрашњих послова Унско-санског кантона суспендована јер су учествовали у прослави Бадњег дана – подсјетио је Радановић.

Према његовим ријечима, за сваког ко се бави заштитом права Срба у ФБиХ, више ништа не може бити изненађење.

– Срби се у ФБиХ виде као проблем који треба да буде ријешен управо кажњавањем или омаловажавањем – сматра Радановић.

Србин у општини Оџак кажњен је са 200 КМ због традиционалне вожње бадњака кроз српска села и истицања заставе Србије. Ова новчана казна изречена је на Бадњи дан, када православци традиционално обиљежавају долазак најрадоснијег хришћанског празника Божића.

Преузето са: РТРС

 

Нема коментара

Напишите коментар