Централни антифашистички споменик „Рањеном борцу“

Враћен централни антифашистички споменик „Рањеном борцу“ у Пакрац

Централни антифашистички споменик „Рањеном борцу“ у Пакрацу, рад академског сликара Вање Радауша, постављеног 1955. године изнад спомен костурнице пред зградом пакрачке општине враћен је 13. јула након рестаурације у Пакрац.

„Уназад двије године било је доста бојазни за будућност централног антифашистичког споменика у Пакрацу због рада на изради пројектне документације за ново уређење центра града. Доста разговора је вођено по овом питању, па је идејним пројектом предвиђено измјештање споменика неких 50 метара од садашњег мјеста. У складу са договором Града и Удружења антифашистичких бораца и антифашиста (УАБА) Пакрац посмртни остаци из спомен костурнице биће сахрањени на Градском православном гробљу. Иако није најбоље рјешење, свакао да је компромис превладао и да ми ипак можемо за разлику од многих градова, да кажемо да имамо споменик у центру града као спомен на антифашизам и борбу народа за слободу, рекао је замјеник Градоначелнице Никола Ивановић.

Ивановић истиче да је стога и измјештање овог споменика у јуну изазвало бојазан да никада неће бити враћен са рестаурације иако смо прије тога на основу информација из градске управе и Градоначелнице разговарали с члановима УАБА Пакрац и широм заједницом.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар