Свете Тројице

Обновљена црква Свете Тројице у Миклеушу код Слатине

Православна цркве Свете Тројице у селу Миклеуш код слатине у западној Славонији саграђена је 1724. године и служила је вјерницима до почетка деведестих година. Иако је преживјела Други свјетски рат, минирана је 1992. године. Тада је остала и без већине својих вјерника, јер је становништво овог дијела Славоније расељено на све стране.Иницијативом новог владике Јована и протојереја Драгана Гаћеше црква је обновљена 2015. године а свечано освештање одржано је 2016. годинена литургијском слављу с литијом коју је предводио владика Герасим, епископ Горњокарловачки, уз асистенцију владике Јована, епископа Пакрачко-славонске епархије и бројних свештеника.

Захваљујући Жарку Драгичевићу и мјештанима Миклеуша, Ненаду Дубајићу и Миодрагу Јарићу, црква је доживјела грађевински препород. Подигнути су нови потпорни зидови, црква је добила ново кровиште, звоник, електроинсталације и вањску и унутрашњу фасаду, а постављен је и нови звоник и иконостас.

„Ово је велики дан за овај крај. У земљи у којој српски народ проживљава многе невоље, обнова цркве, која је сабор окупљања једног народа, симбол је обнове и напретка“ – рекао је освјештавајући храм епископ пакрачко-славонски, Јован.

Од средишта гдје су покрштавали Србе, до њеног минирања 1992. године – црква Свете Тројице у Миклеушу свједок је тешке судбине српског живља у западној Славонији. Окупљање око обновљене цркве, Славонце је на кратко вратило у нека срећнија времена.

Према попису становништва из 1991. године Миклеуш је имао 1072 становника, од чега 59 % Хрвата, 32% Срба и 9% осталих. По попису из 2011. године у Миклеушу је живјело 840 становника. Од 37 српских кућа, колико их је било прије почетка рата, остало их је само девет.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар