Обновљена црква Свете Тројице у Миклеушу код Слатине

Православна цркве Свете Тројице у селу Миклеуш код слатине у западној Славонији саграђена је 1724. године и служила је вјерницима до почетка деведестих година. Иако је преживјела Други свјетски рат, минирана је 1992. године. Тада је остала и без већине својих вјерника, јер је становништво овог дијела Славоније расељено на све стране.Иницијативом новог владике Јована и протојереја Драгана Гаћеше црква је обновљена 2015. године а свечано освештање одржано је 2016. годинена литургијском слављу с литијом коју је предводио владика Герасим, епископ Горњокарловачки, уз асистенцију владике Јована, епископа Пакрачко-славонске епархије и бројних свештеника.

Захваљујући Жарку Драгичевићу и мјештанима Миклеуша, Ненаду Дубајићу и Миодрагу Јарићу, црква је доживјела грађевински препород. Подигнути су нови потпорни зидови, црква је добила ново кровиште, звоник, електроинсталације и вањску и унутрашњу фасаду, а постављен је и нови звоник и иконостас.

„Ово је велики дан за овај крај. У земљи у којој српски народ проживљава многе невоље, обнова цркве, која је сабор окупљања једног народа, симбол је обнове и напретка“ – рекао је освјештавајући храм епископ пакрачко-славонски, Јован.

Од средишта гдје су покрштавали Србе, до њеног минирања 1992. године – црква Свете Тројице у Миклеушу свједок је тешке судбине српског живља у западној Славонији. Окупљање око обновљене цркве, Славонце је на кратко вратило у нека срећнија времена.

Према попису становништва из 1991. године Миклеуш је имао 1072 становника, од чега 59 % Хрвата, 32% Срба и 9% осталих. По попису из 2011. године у Миклеушу је живјело 840 становника. Од 37 српских кућа, колико их је било прије почетка рата, остало их је само девет.

Информативна служба
Савеза Срба из региона


НАПОМЕНА: Преношење текстова је дозвољено само уз навођење извора и ОВАВЕЗАН линк