130 година

У Биочићу код Дрниша прослављено 130 година цркве Свeтог Петра и Павла

Откако су прошле године започели обнову цркве, родољуби поријеклом из Биочића и Тепљуха који живе у Србији и широм дијаспоре, редовно се окупљају у родној груди. По други пут, након избјеглиштва , ове године на Петровдан, 12. јула поводом сеоске славе, свечано су обиљежили 130 година рада своје цркве.

„Група од 50 људи дошла је аутобусом у село, а ту је сву организацију преузео свештеник Биочићке парохије, Милан Радусин, коме иду највеће заслуге и за досадашње акције у обнови цркве, као и то што смо се уопште покренули редовне посјете своме селу бар једном годишње“, рекао је Тоде Клашнић, координатор активности Биочићана и Тепљушана.

Након литургије наступио је КУД из Дрвара, а затим је приређен ручак, коме је присутвовало око 200 људи.
„Утисци су најпозитивнији, прошле године је исти број људи долазио, што говори да су сви до једног задовољни. Останемо у селу три дана, да би сви имали времена да заврше папиролошке обавезе, ако имају, и проведу колико толико времена у својим кућама“, објаснио је Тоде који је прошле године добио захвалницу од Биочићке парохије за свој труд и допринос у досадашњим акцијама које су организовали.

Јануара 2016. године на иницијативу пароха Милана Радусина покренута је акција прикупљања новца за обнову цркве. До маја је сакупљено око 13 хиљада евра што је било довољно да се замјене прозори, врата и олуци на цркви, постави расвјета око цркве, уради ограда око гробља и капија, како је навео Тоде Kлашнић.

„Имамо у плану да до слиједећег Петровдана урадимо чесму, тротоар око цркве и унутрашњу хидроизолацију. За сада се припрема пројекат па након тога слиједи прикупљање новца и тражење извођача радова. Обзиром да сам стекао повјерење људи, јер документујем сваки приход и расход и свима је доступно на увид преко интернета, надам се да ћемо успјети да остваримо задати циљ“, подвукао је Класнић наводећи да су многима као и њему родитељи сахрањени у селу, да их то враћа и да им је циљ да неке будуће генерације имају гдје доћи и да се поријекло „не затре“.

„На јесен планирамо други по реду сусрет Биочићке парохије у Београду, на коме се прошле године окупило око 90 људи поријеклом из двије мјесне заједнице које ова парохија покрива, Биочић и Тепљух. Надам се да ће нас ове године бити више а посебно младих“, закључио је Клашнић.О селу:

Биочић је село код Дрниша у Далмацији. Налази се на сјевероисточном ободу Петровог поља у подножју планине Свилаја. Према попису становништва из 1991. Биочић је имао око 400 становника, око 90 процената Срба. Насеље је удаљено око 8 км сјевероисточно од Дрниша, и данас има око 150 становника, углавном Срба повратника. Данас, становништво се слабије бави пољопривредом, за разлику од периода до 90-их година, обзиром да је популација старија.

 

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“10418″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1503436363924″]

Нема коментара

Напишите коментар