Попуже

Епископ Атанасије осветио Храм у селу јањском Попуже (општина Шипово)

Његово Преосвештенство Господин Атанасије Епископ бихаћко-петровачки осветио је 15. јула 2017. године новосаграђени храм у јањском селу Попуже у Парохији стројичкој (општина Шипово). Деценијама раније молитве су вршене у гробљу. Иако је у селу Попуже остало свега десетак домаћинстава и исто толико житеља у њима показало је да ипак није расељено. Попужани настањени понајвише у Шипову али и у Бањалуци и другим градовима и крајевима свијета све чешће посјећују своја родна огњишта. Прије непуне четири године, након прве службе у Јању у цркви у Стројицама на дан Рођења Пресвете Богородице, Епископу Атанасију су се у име свих Попужана за благослов обратила браћа Милош и Симеун Тркуља. Епископ Атанасије је дао благослов за изградњу храма који ће бити посвећен Полагању Ризе Пресвете Богородице.

Прије непуне двије године први пут Епископа Атанасија дочекују Попужани да би осветио темеље и звоно овог храма. Кум темеља је управо био један од два поменута брата, Милош Тркуља а дародавац звона Симеун Тркуља. Ускоро за пола године, поново Епископ Атанасије посјећује село Попуже и освећује крст на звонику овог новог храма. Те прошле, 2016. године наставило се са даљом градњом а ове 2017. са опремањем храма и уређењем цијелога платоа са извором, степеништем и салом за народ. Све ово су за веома кратко вријеме постигли вриједни Попужани на челу са кумом и великим добротвором храма Симеуном Тркуљом.

Након чина освећења храма Епископ Атанасије је одслужио Божанску Литургију а потом и пререзао први славски колач у овом новоосвећеном храму. Овом молитвеном сабрању присутвовали су многи пријатељи и гости из других јањских села, из Шипова као и других градова Републике Српске и Србије. За све учеснике вриједни домаћини су припремили трпезу љубави. За трпезом је Епископ Атанасије за допринос изградњи овог храма уручио грамате Великом добротвору и куму Симеуну Тркуљи а потом и добротворима као и архијерејску похвалницу пароху стројичком протојереју-ставрофору Чедомиру Арамбашићу. Од Црквене општине Стројице и Одбора за изградњу храма на челу са кумом храма подјељене су многе захвалнице. Потом су уследили дарови међу којима издвајамо дар Епископу од кума храма и дар Епископу од пароха стројичког и свих парохијана. За овом трпезом љубави, славском трпезом чуле су се и многе здравице али и јањска изворна пјесма. Овај сверадосни догађај, освећење храма у Попужама, био је од парохијана стројичке Парохије својеврстан и најљепши дар Епископу Атанасију који ускоро одлази на нову Епархију.

Епархија бихаћко-петровачка

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“9314″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1501168140986″]
Нема коментара

Напишите коментар