Гаревицана

Иницијатива о изградњи спомен храма на српским стратиштима Гаревицана код Бихаћа и Шушњару код Санског Моста

Епископ Атанасије разговарао је 26. јула 2017. године у Бања Луци са представницима удружења „Јасеновац-Доња Грдина“ о намјери изградње спомен храма на Гаревицана код Бихаћа и Шушњару код Санског Моста, изражавајући своју искрену захвалност овој иницијативи да се света мјеста наших мученика достојо обиљеже и сачувају од даљњег пропадања и заборава који је све присутнији. Спомен црква са именима страдалих Срба је једино вјечно рјешење да се не забораве страдали Православни Срби из Другог свјетског рата, истакао је Владиак Атанасије.

Ова иницијатива била је и раније покретана од стране Епископа бихаћко-петровачког г.Атанасија, она је данас плод заједничких разговора и разумјевања Владике Атанасија и представника удружења „Јасеновац-Доња Градина“ господина Владимира Лукића и његових сарадника.

Представник удружења „Јасеновац-Доња Градина“ Владимир Лукић сматра да је на стратишту Гаравице код Бихаћа потребно изградити спомен-храм, који ће остати за вјечност као успомена на српске жртве из Другог свјетског рата, којих је на овом простору било између 12.000 и 14.000.

„Гаравице код Бихаћа је највеће стратиште, јер се ту заправо налазе два већа и неколико десетина мањих стратишта. То је сада углавном зарасло у коров и шуму, а мањи дио користе излетници, па чак и бескућници“, рекао је Лукић новинарима у Бањалуци.
Он је додао да је циљ састанка да се, осим ових пројеката, размотре и обиљежавања стратишта код житног магацина у Санском Мосту, као и изградња парохијског дома у селу Дабар код Санског Моста.

„Потребна нам је широка подршка друштва за реализацију ових пројеката. Имамо подршку појединаца, а очекујемо је и од представника институција власти, када пројекти буду готови. Ово што смо планирали не може урадити група људи“, рекао је Лукић.
Један од пројектаната идејних рјешења Саша Чворо нагласио је да; „Основни концепт спомен-храма на Шушњару је да се обиљежи мјесто, гдје је уморено 5.500 Срба за вријеме Другог свјетског рата, али и да се не негира чињеница да су ти људи убијени само зато јер су били православни Срби“, рекао је Чворо.

Почеком Другог свјетског рата 1941. године у Гаравицама усташе су извршиле масовни покољ српског цивилног становништва у којем је убијено 12.000 људи, међу којима велики број дјеце.

Ово велико губилиште слабо је познато и запостављено, јер су чињенице о злочину и размјерама покоља, који је Независна Држава Хрватска спровела 1941. године над недужним цивилима у Бихаћу, држане даље од шире јавности.

Епархија бихаћко-петровачка

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“9334″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1501329443026″]
Нема коментара

Напишите коментар