У Благају одржан Великогоспојински сабор

У Храму Светог Василија Острошког у Благају код Мостара данас је прослављен празник Успења Пресвете Богородице – Велика Госпојина и одржан традиционални Великогоспојински црквенонародни сабор који је и ове године окупио велики број Мостараца, расутих на свим странама свијета.

Свету литургију служили су старјешина Саборне цркве у Мостару Душко Којић, благајски парох Бранимир Боровчанин и бјелопољски парох Небојша Радић.

Свештеник Којић је, честитајући вјерницима празник, рекао да је данас дупли празник – и недјеља која је посвећена васкрсењу Христовом и празник Успења Пресвете Богородице.

Којић је навео да прича из јевађеља опомиње и на свакодневицу и упитао вјернике да ли формално изговарају ријечи из молитве „као што и ми опраштамо дужницима нашим“ или заиста срцем опраштају.

– Срео сам безброј људи који нису спремни на љубав, којима љубав смета. Они су већ сами себе осудили. Данас празнујемо ону која је за највећу љубав била спремна – рекао је Којић.

Он је поручио вјерницима да ће све поднијети лакше када се угледају на Исуса Христа и Богородицу.

– Сваку своју бригу повјерите у руке Божије и у руке мајке Божије и онда ће бити добро – онда ћете моћи и да опростите – рекао је Којић.

Свештеник Боровчанин честитао је вјерницима празник и саопштио да он прелази на нову дужност, а да на благајску парохију долази нови свештеник.

– Хвала Богу за све што смо прошли заједно до сад, памтићемо само оно што је лијепо. Оно што није лијепо заборавићемо и опростити једни другима – рекао је свештеник Боровчанин, наводећи да и даље остаје у Мостару, гдје ће имати нове дужности.

Сваке године Великогоспојински црквенонародни сабор код благајске цркве окупи велики број вјерника из Херцеговине за које је овај празник дан јединства и поштовања дугогодишње традиције.

У Благају се одувијек за Велику Госпојину одржавала служба и сабор, а традиција је настављена и након освећења Храма 2016. године.

На овај празник у Благај долазе вјерници из цијелог Мостара, а сваке године су ту и мостарски Срби расути по Републици Српској, Србији и свијету.

Међу њима је и Слађана Скочајић, начелник у Градској управи Требиња, чија је породица старосједилачка у Благају.

– Скојачићи су старосједиоци у Благају. Ова породица је током Другог свјетског рата јако страдала, а у посљедњем рату успјели смо да спасимо своју дјецу, док су они који су остали – и страдали – рекла је Скојачићева.

Оне је рекла да Велика Госпојина окупља Србе у долини Неретве.

– Ја сам као дијете долазила у ову цркву са мајком, а касније сам се удала овдје. Драго ми је да се занавља живот у Мостару и због тога ми је пуно срце. Доћи ћу и на Шантићеве вечери поезије, јер Мостарци гдје год оду носе и Шантића и Мостар у срцу – навела је Скочајићева.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар