Уколико се усвоји резолуција о Сребреници, слиједи ли захтјев за укидање Српске?

Иако нема званичне потврде, извјесно је да ће се овог мјесеца на сједници Генералне скупштине УН наћи Резолуција о Сребреници. Ако буде усвојена, предсједник Србије Александар Вучић упозорава да потом слиједи захтјев за укидање Републике Српске и исплату ратне одштете од Србије.

Раније је предсједник Српске Милорад Додик рекао да би покушај стављања на дневни ред резолуције о Сребреници довео у питање функционисање БиХ.

Подсјећамо, Међународна комисија за Сребреницу коју је формирала Влада Републике Српске, утврдила је да је у сребреничком крају 1992. до 1995. године страдало око 3.500 Бошњака и више од 2.000 Срба, а резолуција о Сребреници истиче само бошњачке жртве.

Увелико траје лобирање, али још није познат датум када ће Генерална скупштина УН разматрати Резолуцију о Сребреници. Страни ментори држе је у тајности, до момента када ће осванути на сједници Скупштине, могуће 24. априла у оквиру тачке „Превенција оружаних сукоба“. Ако би такав документ био усвојен, озбиљно би била урушена позиција Републике Српске, а Србији додатно отежана борба за очување КиМ.

Циљ ове резолуције је да се српски народ прогласи геноцидним и да се самим тим укине Српска, ово је покушај мијењања Дејтонског споразума и укидања Српске – истиче директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Виктор Нуждић.

Медији су већ објавили садржај резолуције коју самовољно без одлуке Предсједништва БиХ припрема бошњачки дио Мисије БиХ пред УН, предвођен Златком Лагумџијом. Предвиђено је да 11. јул буде међународни дан сјећања, да се осуде сви који негирају „геноциди у Сребреници“ и да се о њему учи у школама.

– Иако тај општи практично нема обавезујућу снагу, вама је јасно да ће се дан након тога изаћи са иницијативом коју смо чули и од професора Динка Грухоњића који је рекао да оно што је засновано на геноциду, да такве политичке творевине не могу да постоје, а односи се на Републику Српску. Одмах дан након тога тражиће и ратну одштету од Републике Србије – додаје Вучић.

С једне стране, „западне“ земље одбијају да се под сводовима свјетске арене говори о НАТО бомбардовању Србије и Црне Горе под изговором да је то било давно, с друге лицемјерно „гурају“ резолуцију о Сребреници која враћа даље у прошлост. Историјски парадокс да је Њемачка, која је признала почињени геноцид у Намибији с почетка 20. вијека и искључиви кривац ужаса Другог свјетског рата, формални предлагач антисрпске резолуције. Пресудама, углавном Србима, Хашки трибунал допринио је таквим напорима.

– Хашки трибунал је послао јасну поруку, односно наставио с том политиком која је почела прије рата, да се само Срби огласе кривим за сва дешавања и самим тим не чуди учешће Њемачке и гурање резолуције о геноциду која се припрема за Генералну скупштину УН – напомиње Нуждић.

Српски страдалници никада нису негирали да се у Сребреници у јулу 1995. десио злочин над Бошњацима, али их боли што се прећуткује страдање Срба у Подрињу од почетка 1992. Питају хоће ли опљачкана и попаљена српска села, десетине хиљада убијених, многи на православне празнике, међу њима и петогодишњи Александар и једанестогодишњи Радисав Димитријеви, бити обухваћени резолуцијом коју нам бошњачки лоби, уз свесрдну помоћ Њемачке, нуде као пут помирења.

– Позивам све директоре јавних институција, све носиоце извршне и законадавне власти и све грађане Српске да поштују институције и да кажу што је рекла Међународна комисија и да кажу да у Сребреници није било геноцида и то треба јасно да кажемо и не страхујемо од наметнутог Инцковог закона – наводи предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Српске Бранимир Којић.

Познаваоци геополитичких кретања сматрају да „гурањем“ резолуције о Сребреници, САД, Велика Британија и друге земље покушавају преко леђа Срба да поправе сопствени имиџ код муслимана, који много страдају у Палестини, управо уз прећутну сагласност „западног“ свијета.

Преузето са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар