Разговор са начелником општине Петровац-Дринић Миланом Грбићем

Грбић: Срби одлазе, мигранти долазе


Начелник општине Петровац-Дринић Милан Грбић рекао нам је да ова општина заузима тек 147 квадратних километара гдје живи тек 373 становника. Специфичност је да у њој има више радника него становника. Запослено је 430 људи, док се током љета та бројка попне и на 500. Школу похађа 89 ученика, а прошле године у њој је рођено 9 бебеа, док је пет лица преминуло.

Према Грбићевим ријечима, Дринић који је у РС и Босански Петровац из ФБИХ имају добру сарадњу која је у претходном периоду видљива кроз пројекат рибник „Кључ“ вриједан 193.000 евра што је резутирало запошљавањем 29 радника. Грбић каже да се у Дринићу доста ради на инфраструктури и наводи да је асфалтирано 15 путева, да су у току радови на још четири, као и да је канализациони систем један од приоритета.

Као велики проблем Грбић истиче одлазак људи из Петровца.

– Људи су због егзистенције приморани да одлазе. Најчешће не одлазе појединци, него читаве породице – каже Грбић и додаје да је на другој страни све већи број миграната.

– Најчешће се помиње да је ријеч о 2.500 миграната, али би та бројка могла да буде и значајно већа, јер мигранти свакодневно пристижу. Оно што нас посебно брине је чињеница да је међу њима мали број жене и дјеца, углавном је ријеч о младим људима до 30 година. Било би добро када би једини мотив тих људи био „трбухом за крухом“, али постоји оправдан страх да је ријеч о људима који су ратовали на либијском и авганистанском ратишту. Постоји бојазан да се неко зло не догоди и овдје – каже Грбић. Он истиче да је Босански Петровац добио од Владе Србије помоћ од 100.000 евра, али да је Дринић заобиђен.

– Обратио сам се за помоћ предсједнику Додику и премијеру Вишковићу. Номиновани су пројекти чија је вриједност око милион и по марака. Водили смо рачуна и о Буковачи, селу које на папиру припада Федерацији БиХ. Направљени су пројекти који се односе на асфалтирање и водоводну инфраструктуру. Добили смо 13.000 марака и ускоро ће бити расписан тендер – рекао је Грбић .

Он је навео да људи из Србије у љетњем периоду дођу у Босански Петровац дубоко свјесни ситуације у којој се ова средина налази.

– Велику наду полажемо у предсједника Додика и очекујемо да ће се формирати Савјет министара у коме ће бити наших људи што је прилика да дођемо до средстава. У парламенту Федерације БиХ по први пут имамо народног посланика из Босанског Петровца Милу Атлагића који има прилику да на дјелу покаже колики је патриота. Такође, бивши начелник Златко Хујић сада је посланик у скупштини Унско-санског кантона и надамо се да ће показати свој ауторитет – каже Грбић вјерујући да за Босански Петровац и Дринић долазе бољи дани.

TEKСТ И ФОТО: М. ШАПИЋ

Нема коментара

Напишите коментар