Дан резервних војних стерјешина београдска организација обиљежила у Кумодражу

Дан резервних војних стерјешина београдска организација редовно је обиљежавала 15. септембра на дан када је 1919. године војвода Степа Степановић основао ову организацију, али је ове године то учињено у суботу, 12. септембра јер је од ове године 15. септембар  државни празник, Дан српског јединства, слободе и националне заставе,који Србија обележава заједно са Републиком Српском.  Предсједник Србије Александар Вучић објаснио је да ће нови празник , установљен на дан пробоја Солунског фронта, „бити обиљежаван и у свим српским срединама широм свијета где ће Срби, не сметајући никоме не чинећи ништа ни против кога показати да су исти народ“.

Нови празник, који неки гледају равнодушно или цинично са стране (рецимо Н1 телевизија), заједно са новим споменицима дио је државотворног полета који на жалост сви не примјећујемо, не цијенимо и не осјећамо једнако. Како је то примјетио Драгослав Бокан највише смета што наши људи не умеју томе да се радују.

-Радујем се сваком новом дану (…) тиме што нисмо понижени , што нисмо признали Косово, што довршавамо Храм Светог Саве, што постоји српска прича, што гледам хиљаде застава српских које лепршају, што се подсjећамо историјских ствари , што чекамо филм о Јасеновцу, што чекамо филм о Кошарама…Не умијемо да се радујемо, не умијемо да препознамо тренутак када Београд  добија нови лик и дух, а то је споменик Стефану Немањи…Оживљава српство, наши млади официри се заклињу као у средњем вијеку у доба Стефана Лазаревића. Па шта хоћемо више! Одједном постајемо српска војска, имамо такве генерале као што су Мирослав  Талијан или Мирослав  Симовић, имамо поново 63. , 72. бригаду које су   освјештале своје заставе и које су их развиле поново  у Такову на мјесту где је то радио Милош Обреновић, које користе ријечи  христољубива војска, светосавски брат. Нисмо задовољни, уопште не реагујемо на то.

Скромна церемонија у Кумодражу показала је да то осећају и радују се томе и резервне војне старешине који из Кумодража поручују да су спремни, разликујући државно од политичког  – јер то је нестраначко удружење – дати свој допринос јачању Србије.

Предсједник градске организације резервних војних старјешина  Зоран Јовановић је положио вијенац на споменик војводи Степи Степановићу, а  у дворишту Спомен куће, у којој је рођен и живио славни војвода, одржан је пригодни програм у коме су учествовали КУД-а „Степа Степановић“  из Кумодража и мушка пјевачка група „Личка калдрма“ коју води Жељко Бурсаћ. Организатор овог обиљежавања Драган Дивјак  рекао је у име резервних војних старјешина  Вождовца да је због ситуације са корона вирусом ове годоине  обиљежавање много скромније него раније и у складу са законским прописима у вези са епидемијом.

-Данас обиљежавамо  онако какве су могућности, али се морамо борити да имамо подршку Министарства одбране како би испунили циљеве и задатке које имамо. То су обуке, упознавање са новом техником , што је раније била обавеза, учешће у штабовима за ванредне ситуације и његовање традиције ослободилачких ратова које је водила Србија, рекао је Дивјак. Београдској организацији  поруку  је упутио предсједник Управног одбора Савеза резервних војних старјешина Србије Милојко Николић и у њој истакао да је су резервне старјешине  чврсто опредјељене да чувају границе Србије, интегритет и суверенитет.

-Афирмисали смо се као патриотско, стручно , невладино и аполитичко и непрофитно удружење које је и даље у служби свог народа и заједнице.  На 101. годишњицу од формирања Организације РВС Србије упућујемо поруке мира и одлучне ријешености да уколико затреба бранимо и одбранимо Србију од сваке врсте угрожености народног спокоја и безбједности. Ова годишњица је прилика да истакнемо све што је учинило и чини Министарство одбране у јачању организације као кадра за попуну ратне  војске , нарочито у финансијском смислу, каже се између осталог у поруци Николића која је прочитана пред Степином родном кућом.

 

Д. Башовић

 

 

Нема коментара

Напишите коментар