У Чокешини код Лознице обиљежили два вијека манастира

Манастир Чокешина код Лознице обиљежио је 21. септембра, на Малу Госпојину, два вијека постојања и храмовску славу Рођење Пресвете Богородице.

Литургију испред манастирске цркве, коју је подигао Милош Обилић, служио је владика Лаврентије у присуству свештеника Шабачке епархије, бројних вјерника из Јадра, Поцерине и Подриња, као и гостију из Шапца, Београда и других места Србије, али и са друге обале Дрине из Републике Српске.

– Ова светиња два вијека заклања и штити душе своје дјеце од сваког зла, као квочка пилиће и као свака мајка своје дијете. Чокешина никада није сједела беспослена и у свакој епохи била је видљива, као и њен рад. Када би ово камење могло да проговори и исприча ко је све по њему газио прије нас, колико је овде крви проливено за вријеме ослободилачких ратова, од Турака па до наших дана, ми то не бисмо могли прихватити у своје схватање. Овдје смо међу чокешинским мученицима, а манастир је и подигнут у спомен предака и јунака изгинулих у свим протеклим ратовима за слободу и нашу вјеру – рекао је владика Лаврентије.

Игуманији Ани и сестринству чокешинског манастира, као и свим вјерницима, честитао је Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице поручивши да је ово значајан јубилеј за Српску православну цркву и сав верујући народ.

– Манастир Чокешина је задужбина кнеза Милоша и на понос је српском роду већ двије стотине година. Ето, прије три године обиљежено је седам вијекова Манастрира Троноша, а прошле осам вијекова самосталности српске Цркве. На овом мјесту, 16 година прије градње манастира, 1804. десио се Бој на Чокешини, где су српски борци извојевали побједу коју нису видјели. Више од триста јунака изгубило је живот па и не чуди што је Леополд Ранке, немачки историчар, ово место назвао српским Термопилима. Манастир је бомбардован 1941. године, непријатељ је разносио реликвије, али је он 1962. обновљен и, ево, данас изгледа овако јер се о њему стара сестринство предвођено с мати Аном. Сви манастири и наше цркве нам показују да достојанство треба да буде путоказ Србији и да нас подсјећа увијек да народ који не поштује претке, не мисли добро ни својим потомцима – рекао је Ђокић и додао да град има добру сарадњу са црквама и да у оквиру буџета помаже њихову изградњу, обнову и одржавање као и све вјерске манифестације.

За све госте уприличен је и славски ручак, уз поштовање предложених превентивних мјера за заштиту од ширења заразе вирусом ковид-19.

 

                                                                                                                           Слободан Пајић

Нема коментара

Напишите коментар