Митрополит Амфилохије одговорио Ђукановићу

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је одлазећој црногорској власти да не пријети да ће да руши и одлази у шуме „јер су рушитељи отишли у неповрат“.

Како су пренијеле данашње подгоричке Вијести, митрополит Амфилохије се „помолио да им Бог врати разум, те поновио да неће одустати да буде обновљена светиња на Ловћену и да буде изграђен храм Свете Тројице изнад Цетињског манастира“.

– Црква Божја је страдала кроз вијекове, страда и данас. Сами знате какво је гоњење цркве било у оно вријеме, када су владали безбожници, који су рушили и одгонили народ од цркве. Забрањивали да се иде Божјим путем. А ови који су до сада владали Црном Гором, они су њихови насљедници који су обезбожени хтјели да стварају своју цркву – навео је он.

Митроплит Амфилохије је оцијенио да је ријеч о „безумљу“ јер с једне стране то „свједочи да је у њиховој свијести присутно да без цркве, Христове, православне цркве нема опстанка овој држави, овом народу… само што нису схватили да треба да се врате тој цркви, Божјој, правој истинској“.

Он је рекао „дај Боже и ове који су сљедбеници Маркса и Енгелса, Броза, да и њима Бог врати разум“.

– То што траже неку цркву, то је показатељ да имају нечега у себи доброга и благословенога, само ако то добро и благословено прихвате и врате се својим прецима Петровићима. Не пријетећи да ће да руше, да бјеже у шуме и да одатле наставе рушење – рекао је митрополит и додао да ће „дати Бог да се обнови и срушена светиња на Ловћену Светог Петра Цетињског“ и друге светиње.

Црногорски предсједник Мило Ђукановић изјавио је у петак да ће, ако буде потребно, „бранити Црну Гору и из шуме, као што су то чиниле генерације предака“.

– Бранићемо је свим средствима, као што сам рекао, и из шуме, нећемо се ваљда ту разликовати у односу на генерације наших предака. Како мислите да се Црна Гора одбранила кроз претходне вијекове, откуд Црној Гори десет вијекова државности? Тако што није брањена у парламенту, него оружјем, у шуми – рекао је Ђукановић у интервјуу за Фејс ТВ.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар