Са представницима VI Личке дивизије, и више секција које гаје традицију јединица НОВЈ, на обиљежавању Дана ослобођења Ваљева у Другом свјетском рату

ЛАЗАР РАНКОВИЋ, ГРАДОНАЧЕЛНИК ВАЉЕВА:

СЛИЈЕДИЋЕМО ПРИМЈЕР ПРЕДАКА У СВАКОДНЕВНИМ БОРБАМА

Полагањем вијенаца и цвијећа у Спомен парку на Петом пуку, обиљежен  је 15. септембар – Дан ослобођења Ваљева у Другом свјетском рату, 76 година побједе над фашизмом и Дан  српског јединства слободе и националне заставе у знак сјећања на пробој Солунског фронта. Код „вјечне ватре“, вијенце су положили највиши представници Града Ваљева на челу са градоначелником Лазаром Гојковићем, као и представници Војске Југославије, МУП-а Србије, СУБНОР-а Србије, секција које гаје традицију јединица НОВЈ, као и многа удружења, партије и појединци поштоваоци традиције ослободилачких ратова.

БЕОГРАЂАНИ“ ПРВИ СТИГЛИ У СПОМЕН ПАРК

Обиљежавању овог значајног датума у историји српског народа, поред организатора путовања у Ваљево, 6. Личке дивизије, присуствовали су и делегација ГО СУБНОР Београда, Удружења Крајишких бригада и 7. Банијске дивизије, као и делегација Секције 1. Пролетерске НОУ бригаде, који су истим аутобусом кренули из Београда пут Ваљева.

Непосредно по доласку након заједничког фотографисања, а прије протокола домаћина, положили су вијенце у Спомен парку на Петом пуку, гдје се налази спомен костурница са преко три хиљаде погинулих бораца, носилаца партизанских споменица 1941. године и спомен плоче 10 народних хероја међу којима и Богдана Болте припадника VI Личке дивизије погинулог у борби за ослобођење Ваљева. Поред његове спомен плоче вијенац су положили Миленко Опачић и Душан Рапаић, уз велики број присутних чланова Удружења.

Раније, на спомен обиљежје, палим борцима Прве пролетерске НОУ бригаде, у име Удружења вијенац су положили, Драгана Стојсављевић, Дражен Растовац и Томо Павловић.

На спомен обиљежје 6.Личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“, у име удружења вијенац су положили, Босиљка Илић, Радован Обрадовић и Весна Џуверовић.

РАЈКО МИЛИНКОВИЋ: ИСТИНА , СЛОБОДА, ПРАВО И ЉУДСКА СОЛИДАРНОСТ СУ ОСНОВА НАШЕ СНАГЕ И ДОСТОЈАНСТВА

Званични програм почео је парастосом погинулим борцима за ослобођење Ваљева, али и свим онима који су свој живот дали у Првом свјетском рату и рату деведесетих година. Парастос је служио отац Зоран Јаковљевић, старешина Храма Покрова пресвете Богородице, уз саслужење ђакона Александра Петровића и Славка Обрадовића.

Након минута ћутања код „вјечне ватре“, у склопу Спомен парка „Пети пук“, почела је церемонија полагања вијенаца, након чега се присутнима обратио  Рајко Милинковић, предсједник СУБНОР-а Града Ваљева. Милинковић је поздравио присутне, захвалио се свима онима који су дошли да заједно са Ваљевцима обиљеже овај свечани дан, нагласивши да ће за све из СУБНОР-а, 15. септембар увијек бити Дан Ваљева. Милинковић је подсјетио да је током Другог свјетског рата из ваљевског краја погинуло 2790 бораца, а да је 18 народних хероја дао овај крај.

„То је велики допринос слободарског Ваљева борби против окупатора, као што је то било и у свим претходним ослободилачким ратовима. Из историје се не може избрисати допринос народа Србије у Другом свјетском рату, на уништавању фашизма оружаном борбом, са другим државама и народима свијета, који се данас поносе што су дали свој допринос на сламању фашизма. Ако се у нашој садашњој или будућој историји појави генерација Срба, којa одлучи да клечи да би умилостивила зло, то би вјероватно био крај онога што је наш народ до сада био. Ако желимо да сачувамо достојанство и снагу наше јачине морамо сачувати основне моралне вриједности, као што је истина, слобода, права и људска солидарност. Слобода  је освојена са овим палим жртвама и нека нас хумке широм наше земље стално опомињу на злочине које окупатор доноси једном народу који брани своју слободу “, истакао је Рајко Милинковић.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, честитао је присутнима 15. септембар који је, како је истакао, значајан датум у историји наше државе, земље и града Ваљева.

„На данашњи дан одиграли су се важни догађаји у Првом и Другом свјетском рату који су одредили правац развоја наше земље. Од ове године установљен је нови државни празник, Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембар, дан када је пробијен Солунски фронт. Овај празник ће заједно обиљежавати Србија и Република Српска, уједињујући све Србе у његовању историје и његовању успомена на све ратове које је наш народ водио. Нама младима не преостаје ништа друго него да слиједимо примјер наших предака у свакодневним животним борбама. Хвала вам и још једном честитам 15. Септембар“, рекао је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић који је на ову свечаност стигао у пратњи предсједника и потпредсједнице Скупштине Града.

 

ГЕНЕРАЛ ВИДОСАВ КОВАЧЕВИЋ: НИКАДА СРБИЈА ДУЖИ ВРЕМЕНСКИ ПЕРИОД НИЈЕ УЖИВАЛА ПЛОДОВЕ СЛОБОДЕ

Скупу се обратио и предсједник СУБНОР-а Србије генерал Видосав Ковачевић, честитајући празник – Дан ослобођења Ваљева, уз подсјећање да Ваљево и Србија славе 75 година живота у слободи.

„Никада у својој пребогатој и бурној историји ни Србија, а ни Ваљево, нису дуже били слободни и уживали плодове слободе. На томе треба да захвалимо, прије свега, борцима Народноослободилачког рата. Београд је једини главни град у Европи који је ослобођен сопственим снагама, као што су ослобођени и остали градови у Србији. Све друге градове у Европи су ослободиле јединице Совјетске армије и нешто мање Британије и Америке. Управо на то треба да будемо поносни и да чувамо сјећање на наше славне претке који су нам слободу подарили“, поручио је генерал Ковачевић.

Ковачевић је навео да је СУБНОР Србије од недавно своје програмско дјеловање и сјећање поставио на три важна стуба, три изворишта, три упоришта.

„Први су ослободилачки ратови које је Србија водила почетком 20. вијека, други је антифашистичка борба и трећи стуб су ратови деведесетих, посебно храброст и јунаштво народа и војске у НАТО агресији“, навео је предсједник СУБНОР-а Србије.

Присутнима се обратио и предсједник Секције Прве пролетерске НОУ бригаде Зденко Дупланчић, борац НОР-а 1941/45. године, пуковник авијације и један од ријетких живих ослободилаца Ваљева, 15. септембра 1944. године. У свом излагању, Дупланчић је истакао да град Ваљево достојно обиљежава годишњицу слободе, а затим је све присутне на сликовит начин вратио 76 година уназад, у давну 1944. годину, описујући на који начин је ослобођено Ваљево.

 

„Према плану Штаба корпуса, 1. Пролетерска дивизија, са 1. и 3. пролетерском бригадом требало је да напада са сјевера и сјевероистока са линије Дивље поље – Грабовица, а 6. личка пролетерска дивизија, са 1. и 2. бригадом – са југа. Трећа личка бригада добила је задатак да заузме Дивце, а 13. пролетерска бригада Словац, затим да спрече интервенцију  непријатеља из правца Уба и Лајковца и онемогуће повлачење непријатеља из Ваљева. Борба је почела 14. септембра око 18 часова и трајала је преко 24 часа. Док из посљедњих упоришта Нијемци и домаћи издајници нису почели да се повлаче, а падом касарне Петог пука завршена је ова врло важна операција, не само за ослобођење Ваљева него читаве Србије“, истакао је Дупланчић.

По завршетку свечаног дијела програма, његов водитељ Миша Ћирић, позвао је све представнике који су дошли на овај скуп и положили вијенце поред „вјечне ватре“, да приме захвалнице из руку предсједника СУБНОР-а Ваљево Рајка Милинковића.

Ваљевци су се и овог пута, како им то доликује, постарали да буду и добри домаћини. За све оне који су дошли на ову свечаност са стране, као и оне који су учествовали у програму, Скупштина града Ваљева обезбједила је ручак.

На шест километара од центра града, у предивном природном амбијенту у Јовањи, у ресторану „ Река“, након исрпљујућег дана, пријало је освјежење, али и „чашица разговора“, размјена искустава, али и поклона.

Све је то опет трајало кратко, остала је још по нека неиспричана прича, али нешто треба оставити и за други пут. А до тада Ваљевцима хвала на гостопримству, а гостима који су, осим из Београда, дошли и из Ужица, Севојна, Пожеге, Косјерића, Пријепоља, Нове Вароши, Прибоја, Бајине Баште, Сремске Митровице, Богатића и Лознице, ријечи захвалности што су увеличали ову свечаност.

ТЕКСТ И ФОТОГРАФИЈЕ: Жељко ЂЕКИЋ

This is box title

ЦВИЈЕЋЕ НА СПОМЕНИК НАРОДНОМ ХЕРОЈУ БОГДАНУ БОЛТИ

У борбама за Ваљево 6. Личка дивизија је имала 33 погинула, међу њима и чувеног јунака, касније проглашеног за народног хероја Богдана Болту, али и 75 рањених бораца.

БОГДАН БОЛТА-рођен 30. јуна 1922. године, у мјесту Кијани, општина Грачац. Погинуо 11. септембра 1944. године, у борбама око Ваљева.  Члан је Комунистичке партије Југославије од 1943. године. Налазио се на функцији командира вода у Првој личкој пролетерској ударној бригади када је погинуо 11. септембра 1944. године, приликом борбе са четницима на Баћевачком вису, у околини Ваљева. Указом Предсједништва Антифашистичког вијећа народног ослобођења Југославије (АВНОЈ), 13. марта 1945. године, међу првим борцима Народноослободилачке војске, проглашен је за народног хероја.

Удружење 6. Личка дивизија је положило вијенац на његов гроб, уосталом, као и сваке године, нажалост, био је то једини букет, иако на спомен плочама у околини има још девет народних хероја.

 

This is box title

ПОТОМАК И ПОШТОВАЛАЦ БОРАЦА ОСЛОБОДИЛАЧКИХ РАТОВА

Човјек са „титовком“ на глави  и звијездом на челу, са великим старинским вијенцем, какви су се некада носили, редован је учесник обиљежавања Дана ослобођења Ваљева. Новинарска знатижеља да приближи овог старину свима који га овдје виђају, а ни име му не знају, уродила је плодом.

У разговору за „ Српско коло“, рекао нам је да редовно полаже вијенац на споменик палим борцима Прве пролетерске бригаде. Санајемо и да му је отац био солунски ратник, да је био носилац „албанске споменице“ и „карађорђеве звезде“, а да му је рођени брат био у партизанима. За себе каже да је био премлад да учествује у Другом свјетском рату, имао је тада само пет година, али да изузетно поштује све оне који су учествовали у ослободилачким ратовима, јер и сам је потомак и брат оних који су то чинили.

 

This is box title

У СПОМЕН СТРАДАЛИМ ОСЛОБОДИОЦИМА ВАЉЕВА

Испред Војске Србије, вијенац поред „вјечне ватре“, положио је командант касарне „Живојин Мишић“ Зоран Смиљанић, а испред градских власти градоначелник Лазар Гојковић. У име Удружења VI Личке дивизије вијенац су положили предсједница и замјеник предсједника Марија Обрадовић и Вељко Жигић, испред 1. пролетерске НОУ бригаде Бојана Мирчетић и Ненад Симић, а ГО СУБНОР Београда, вијенац су положили, Весна Бојић Ровчанин и Соња Ковачевић. Вијенце су положиле и многе друге делегације и појединци поштоваоци оних који су своје највредније што су имали – животе, дали да бисмо ми данас живјели у миру.

 

 

Нема коментара

Напишите коментар