Дан сећања на Јадовно – РТС – РАДИО БЕОГРАД 1

У петак 24. јуна, навршила се 81 година од успостављања госпићке групе логора Госпић – Јадовно – Паг у Независној Држави Хрватској. У тај комплекс су, током 4 месеца постојања логора, довођени, а потом и убијани Срби и Јевреји са читаве територије НДХ-а.

У велебитским јамама, али и на каменитим обалама Пага усташе су за само 132 дана, од 11.априла до 21.августа 1941. убиле више од 40 хиљада мушкараца, жена и деце. Од тога 38 хиљада Срба!

Њих 2000 који су преживели до тренутка затварања логора, транспортовани су у новоотворени логор Јасеновац.

О предстојећој јадовничкој експедицији која ће кренути пут Госпића и Грачаца на обележавање Дана сећања на Јадовно 1941. које ће се одржати 02. јула, али и о страхотама концентрационог логора Јадовно говори председник Удружења „Јадовно 1941.“ из Бања Луке Душан Басташић.

Представници овог Удружења су недавно боравили на подручју Госпића, Грачаца где су открили остатке неколико срушених споменика жртвама фашизма и усташког Покоља који су већ 30 година сакривени од очију јавности. То су споменик Вешала близу Православног гробља у Госпићу, затим споменик на Крушковачама где је страдала готово читава породица наше колегинице Ђурђице Драгаш, као и споменик крај јаме Тучић понор у Грачацу.

Шта су чланови експедиције затекли на тим локацијама слушамо у репортажи Александра Миливојевића:

Уредник и водитељ емисије Дијана Иванов Кадић.

Извор: РТС

Нема коментара

Напишите коментар