Обиљежене три деценије од сусрета српских бораца у пробоју Коридора

У мјесту Мишићи у Скугрићу код Модриче вечерас је обиљежено 30 година од сусрета бораца Војске Републике Српске приликом пробоја Коридора 1992. године, чиме су тада одређене границе Републике Српске.

На том мјесту служен је парастос и положени вијенци на спомен обиљежје страдалим у операцији Коридор.

Командант батаљона у Обудовцу Радован Зорановић рекао је да је спајање бораца Првог крајишког и Источнобосанског корпуса један од најзначајнијих догађаја у Одбрамбено-отаџбинском рату, којим су одређене границе Републике Српске, јединственог простора у коме Срби западно од Дрине живе.

– Када се десио сусрет, емоције бораца са једне и друге стране, биле су јаке, прије свега што је тим спајањем деблокиран западни дио Републике Српске и стоворени услови да никада више, због блокада не умиру дјеца, што се десило у бањалучком породилишту и због чега је операције почела – рекао је новинарима Зорановић.

Он је навео да је учешће крајишких јединица у операцији био знак да Посавци нису и никада више неће бити сами у одбрани српске територија.

Пуковник у пенизији бивше Војске Југосалвије Никола Ршумов, замјеник команданта војне полиције Првог крајишког корпуса у вријеме пробоја коридора, рекао је да је сусрет бораца био неописив догађај.

– Радост због пробијаног коридора, оствареног циља који је команда првог крајишког корпуса поставила пред војску и војну полицију, била је велика – рекао је Ршумов.

Он је навео да је генерал Момир Талић тада је рекао да хоће Коридор макар био козија стаза.

Ршумов је подсјетио да је Коридор ослобођен 26. на 27. јуна када су се Крајишници срели са Посавцима, а сам сусрет био је напет због тога што српски борци нису знали да су се хрватске снаге повукле, војници за идентификацију са једне и друге стране користили досјеткама о којима се и данас прича.

Начелник Одјељења за борачко инвалидску заштиту и опште послове Модриче Јован Мишић рекао је да се из тог времена сјећа војске која је била стационирана у селу и њихових ријечи да је коридор пријеко потребан свима, а поготово западном дијелу Репбулике Српске.

– Сјећам се и приче о смрти 12 беба, звјездица које су умрле због надостатка кисеоника у породилишту у Бањалуци – рекао је Мишић.

У операцији пробоја Коридора погинула су 273 припадника Војске Републике Српске, 70 припадника Министарства унутрашњих послова Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине, док их је 1.129 рањено.

Одлука о пробоју Коридора донесена је 18. јуна 1992. године да би се одблокирао западни дио Републике Српске, гдје је у окружењу било око милион и по становника, истакнуто је вечерас на обиљежавању годишњице сусрета бораца у оперцији Коридор.

Централна манифестација обиљежавања пробоја Коридора биће одржана сутра на Дугој Њиви код Модриче.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар