Дан српског јединства, слободе и националне заставе – почасни плотуни, дефиле и свечаност на Савском тргу

Србија и Република Српска обележиле су заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Централна манифестација одржана је на Савском тргу у Београду, код споменика Стефану Немањи. Не можемо волети друге ако најпре не волимо свој род и народ, поручио је патријарх Порфирије и додао да „не можеш бити светски, а да ниси свој“. Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик навео је да верује да је ово век нашег уједињења и јединства, а председник Србије Александар Вучић истакао је да је 15. септембар дан у којем заједно леже и наш бол и наша слава.

19:35
Величанственим ватрометом завршена церемонија
Свечаност је завршена величанственим ватрометом уз звуке песме „Ово је Србија“.

19:28
Вучић: Не треба нам ништа туђе, хоћемо да будемо своји на своме
Председник Србије Александар Вучић обратио се окупљенима и истакао да је 15. септембар датум пробоја Солунског фронта, дан у којем заједно леже и наш бол и наша слава.

„Тог 15. септембра једини план је била слобода“, рекао је Вучић и додао да је тај дан био још један у низу таквих плебисцита, када смо без обзира на крваву цену бирали слободу.

„Србија има нови план за будућност, ону на коју ћемо се поносити својом заставом знајући да је она застава слободе и застава мира, али и застава будућности“, поручио је председник.

Вучић је одговорио, како је рекао, свима онима који нас данима нападају из региона, а и некима у нашој земљи.

„Кажу, измислили сте празник. Измислили смо пробој Солунског фронта, ако ћемо тако, измислили смо и Стефана Немању. Нисмо, измислио је Стефан Немања нас. Очекују од нас да им се правдамо и да им се вечерас извињавамо и да кажемо: извините, молим вас, што имамо нашу заставу. Никада више за српску тробојку нећемо да се извињавамо, носићемо је с поносом, носићемо је свуда по свету“, поручио је председник.

Вучић је нагласио да не постоји ништа прече од јединства нашег народа.

„Не треба нам ништа туђе, само хоћемо да будемо своји на своме, не требају нам друге границе. Не треба нам баш ништа, само да смемо да кажемо да носимо српско име и да носимо српско презиме“, рекао је председник.

Истакао је да нема веће вредности од јединства и слободе. „Ове наше заставе имају ту улогу, оне су доказ да бити Србин не значи бити крив, не значи носити терет осуде, већ значи супротно. То значи да уз то име иде понос“, рекао је Вучић.

„Хоћу да кажем велико хвала народу у Републици Српској и његовим представницима који су овде, хоћу да кажем хвала нашем мученичком народу на Косову и Метохији и његовим представницима који су с нама“, поручио је председник.

Нагласио је да ћемо црвено-плаво-бели бајрак увек носити поносно.

„Овај споменик ће остати вековима иза нас, као што ће овај град остати вековима иза нас. Наша тробојка биће вечна. Нека живи српско јединство, наша слобода, наша црвено-плаво-бела тробојка, живела Република Српска, живела Србија“, поручио је председник на крају обраћања.

19:14
Додик: Верујем да је ово век нашег уједињења и јединства
Цитирајући стихове Алексе Шантића „свуда там где је душа која, тамо је мени отаџбина моја“, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик почео је обраћање на свечаном обележавању Дана српског јединства, заставе и слободе.

Поздравио је све присутне и посебно захвалио председседнику Вучићу на напору који је уложио да би их све окупио.

Додик је рекао да смо јединство увек показивали у тешким историјским тренуцима што је одредило карактер нашег народа и што га разликује од других који су увек чекали да им слободу подаре другу.

„Тако је било од 1389. до данас. Пролазили смо голготе, али нисмо дали оно што нам је битно, слободу. Република Српска је поносна што је заједно са Републиком Србијом усвојила Закон о заштити ћирилице и верујем да је то један у низу оних који ћемо усвојити заједно“, рекао је Додик.

Додик је рекао да не воли „када нас зовете Босанцима, ми смо Срби и ништа ме не повезује са том речју Босанац. Ми смо Срби, нисмо ни босанци Срби, као што нису ни хрватски Срби, већ смо ми Срби који чувамо свој идентитет“.

Српски члан Председништва БиХ је рекао да је као политичар често размишљао чиме изазивамо друге да нас криве за нешто ,али да није успео то да нађе.

„Не желимо друге да асимилујемо, да другима нашкодимо, већ само водимо политику заједништва. И то није ништа различито од других. Ми имамо своју Републику, али наша земља је Србија. Верујем да је ово век нашег уједињења и век јединства. И не позивамо на мир, већ на мир, сарадњу и међусобно уважавање. Хоћемо јединство у миру са другима, али немојте нам бранити да славимо своје празнике, да бранимо своје светиње“, поручио је Додик.

На крају обраћања, Милорад Додик је рекао да су Срби свесни себе.

„Ово је наша земља, ово су наше државе и не можете нам бранити да будемо Срби. Живела Србија и српски народ где год живео“, поручио је Додик.

19:05
Патријарх Порфирије: Не можемо волети друге ако не волимо свој род и народ
Јединство породице, јединство фамилије и јединство народа не сме бити засновано на себичним интересима и ни у ком случају не сме да послужи томе да се затворимо у себе, да се одвојимо од других или да бисмо с њима не дај Боже били у конфликту, поручио је Његова светост патријарх српски Порфирије. Нека нам је срећан и благословен празник националног јединства, слободе и националне заставе, истакао је патријарх.

„Не можемо волети друге који су удаљени од нас, ако најпре не волимо свога оца, мајку, брата, сестру, комшију, своју породицу, свој род, свој народ“, поручио је патријарх и додао да се тако јединство изграђује „пошавши од конкретног, појединачног, личног ка општем и свеопштем“.

Сваки други редослед је неприродан и може да створи посебно дубоке проблеме, рекао је он.

„Зато морамо на првом месту упознати себе, оно што нас окружује и упознати оно што је наше, да бисмо могли да растемо, напредујемо и идемо даље, а исто тако морамо спознати своје слабости како бисмо се исправљали и били бољи“, рекао је патријарх.

И једног и другог има напретек у нашој прошлости и нашем предању, због тога у предању и ономе што је наша прошлост морамо трагати за нашим надахнућима, нагласио је патријарх.

„Не могу нам други кроз своје интерпретације нас, наших мисли и дела рећи ко смо ми на дубљи и аутентичнији начин од онога који је нама када поступимо по описаном реду једино могућ“, рекао је патријарх.

„Јединство породице, јединство фамилије и јединство народа не сме бити засновано на себичним интересима и ни у ком случају не сме да послужи томе да се затворимо у себе, да се одвојимо од других или да бисмо са њима не дај Боже били у конфликту. На тако заснованим циљевима наше јединство и свако друго јединство постало би деструктивно, претворило би се у своју супротност и вратило би се као бумеранг који би нас растргао“, поручио је патријарх.

8:33
„Моја Република“ и „Боже правде“ на Савском тргу
Интонирањем химни Републике Српске и Србије, „Моја Република“ и „Боже правде“, на Савском тргу је почела свечана церемонија обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Прелетање хеликоптера са заставама

Три хеликоптера у формацији стреле носећи заставе прелетела су изнад Савског трга

Предат рапорт војводи Живојину Мишићу

Командир Коњичке јединице предао је рапорт војводи Живојину Мишићу, а поред њега, ту су и војвода Степа Степановић и Петар Бојовић.

 

18:04
Две колоне се спојиле на Тргу Славија, трубачи свирају „Тамо далеко“
На Тргу Славија сусреле су се две колоне. Стотину трубача свира песму „Тамо далеко“.

Сада колоне заједно настављају дефиле ка Савском тргу, где ће бити одржана централна церемонија прославе Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

17:55
Дефиле пуковских застава кренуо испред Храма Светог Саве
Од Споменика Карађорђу испред Храма Светог Саве кренуо је дефиле пуковских застава, то су реплике 51 заставе које су носили у Првом светском рату.

Оркестар Гарде Војске Србије корачницама прати ту колону.

Пре дефилеа испред Храма Светог Саве организован је културно-уметнички програм.

17:40
Дефиле предводи коњица
На Тргу републике, код Споменика кнезу Михаилу, свечаном дефилеу се придружила колона у којој су витезови Свебора, припадници културно-уметничких друштава и статисти одевени у војничке униформе.

На челу дефилеа сада су припадници Коњичке бригаде МУП-а Србије.

17:33
Кренула поворка од Споменика Војводи Вуку
Од Споменика Војводи Вуку кренула је поворка која симболише устанике који су претходили Војводи Вуку.

Војин Поповић, познатији као Војвода Вук, прославио се у биткама са почетка 20. века – балканским ратовима и Првом светском рату. Био је међу првима који су стигли на Солунски фронт, али није дочекао његов пробој.

Они су традиционално одевени у народну ношњу као што су и устаници кретали из својих кућа у борбе.

Прошли су поред споменика Његошу који се налази на платоу испред Филозофског факултета.

17:30
Почасни плотуни испаљени са Калемегдана
Свечано обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе почело је почасном артиљеријском паљбом са Калемегдана.

Датум, 15. септембар, изабран је за обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе, јер је тог дана 1918. године пробијен Солунски фронт.

Широм Србије, Републике Српске, српским срединама на Косову и Метохији улице су окићене заставама. У Београду ће осветљење на истакнутим грађевинама бити у бојама заставе – Мост на Ади, Бранков мост, Палата Албанија.

У склопу обележавања Дана националног јединства, Министарство одбране и Војска Србије су на Ушћу организовали приказ наоружања и војне опреме.

Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић рекао је, приликом обиласка приказа војне опреме на Ушћу, да је огромна разлика у опремљености армије данас и пре 10 година.

„Ово нисмо могли ни да сањамо, хеликоптере Х-145, Ми-35 све ово, о миговима да не говорим“, рекао је Вучић.

На данашњи празник Скупштина Србије усвојила је Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћирличког писма, а Народна скупштина Републике Српске Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележен је и у Студентском граду.

Преузето са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар