Дан устанка народа Поткозарја никада неће бити заборављен

Полагањем вијенаца на партизанском гробљу у Кнежици код Козарске Дубице, обиљежена је 79. годишњица устанка народа БХ против фашизма у Другом свјетском рату. Поручено је да жртва народа Козаре и Поткозарја за слободу никад не смије бити заборављана.

Устанак 27. јула 1941. године био је почетак борбе за слободу и опстанак у оквиру Народно-ослободилачке борбе, у којој је народ Козаре и Поткозарја дао немјерљив допринос.

– Народ је био поносан на 27. јули, и на антифашистичку борбу коју је повео народ овога краја, тако да је Милића гај био практично симбол слободарског духа – каже Милорад Буква, предсједник СУБНОР-а Козарска Дубица.

Козарска Дубица током Другог свјетског рата изгубила је преко 50 осто становништва, што је чини једном од најстрадалнијих општина на Балкану. Истакнуто је да жртва недужно страдалих и свих оних који су дали живот за слободу, никада не смије бити заборављена.

– Општина Козарска Дубица мора и стално ће обиљежавати овај дан да не изгубимо сјећање на часне учеснике НОР-а – поручио је Душан Дрљић, представник општине Козарска Дубица.

Над народом Крајине за вријеме НДХ почињени су монструозни злочини, од којих нису била поштеђено нити дјеца, жене и старци. Устанак народа био је почетак борбе против фашизма, и његовог најмонструознијег облика, усташтва.

– То је био једини начин да одговоре злочинцима из НДХ, да су спремни да бране своју земљу, своје животе, своје најближе, своја огњишта и своју част – истакао је Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Слободан Жупљанин, изасланик предсједнице Републике Српске, каже да су оваква обиљежавана важна, поготово у временикма када је ревионизам никада јачи.

– Ово је посебно важно у временима када имамо повампирено усташтво, када поново имамо повампирене неофашисте широм Европе. Због тога, још једном одлучно морамо да им кажемо да се то не смије и не може заборавити – истакао је Жупљанин.

Због актуелне епидемиолошке ситуације узроковане вирусом корона, ове године неће бити народног збора, који се овим поводом традиционално организује у Милића гају код Козарске Дубице.

Вест преузета са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар