Дани Михољске превлаке у Београду и Вршцу

Манифестација почиње у петак 1. новембра 2019. године од 19 часова Свечаним концертом за обнову манастира Михољска превлака у Културном центру Чукарица.

Са благословом Његове Свјетости Патријарха српског г. Иринеја, у свјетлу 800 година Српске цркве, Православно спортско друштво „Света Србија“ и Друштво српских домаћина традиционално приређују Дане Михољске превлаке у Београду и Вршцу.

Манифестација почиње у петак 1. новембра 2019. године од 19 часова Свечаним концертом за обнову манастира Михољска превлака у Културном центру Чукарица. Учесници концерта су Хор света Јелена Дечанска при Храму светог Стефана Дечанског, Појци Храма светог Саве, Певница Ступови, гуслар Батрић Јокановић и Културно умјетничко друштво Свети Сава, преноси РТС.

Другога дана у Духовном центру Свети Теодор Вршачки у Стеријиној кући града Вршца одржаће се вече Обнова је одбрана светиње, гдје ће о положају Српске православне цркве у Црној Гори бесједити свештеник Миајло Бацковић, парох грбаљски и секретар Одбора за обнову Михољске превлаке. У другом дијелу вечери др Снежана Адамовић представиће своју књигу о Његошу.

Наредног дана, у недјељу 3. новембра, од 19 часова у великој сали Дома омладине Београда, очекује нас Духовно вече са Архимандритом Бенедиктом Јовановићем, игуманом манастира Светог Архангела Михаила на Михољској превлаци. Модератор у разговору о вјери и значају обнове Превлачке светиње је Миљан Ћеранић, директор ПСД Света Србија.

Од ове године, поносни на организациони труд, додат је дан под називом Знаменити Срби Боке. У понедељак 4. новембра од 19 часова у Клубу Дома омладине Београда, научни скуп посвећен је Лазу М. Костићу, међу најзнаменитијим Србима 20. вијека.

Уградимо се као каменчић у обнову Свештене српске царске Лавре манастира Светог Архангела Михаила, вјером у духовни препород српског народа. За све дане слободан је улаз.

Манастир Светог Архангела Михаила на Михољској превлаци је од прворазредног значаја за наш народ, цркву и српске земље. Мјесто на коме је проповиједао свети апостол Павле и гдје је успостављена Црква Божија у апостолском времену. Сједиште Зетске епископије Светога Саве, прве по важности по успостављању Архиепископије у Жичи након Никејског сабора 1219. године. Манастирски живот се гаси 1453. године када су на славској трпези потровани монаси и гости, а манастир срушен топовским ђуладима са млетачког брода. Контеса Катарина Властелиновић из Рисна подиже Храм Свете Тројице 1833. године у коме и данас служи обновљено братство од 1997. године. Након скоро шест вјекова и мученичког страдања превлачких монаха обновљен је монашки живот и покренута обнова манастирског храма Светог Архангела Михаила.

Преузето са: in4s

 

Нема коментара

Напишите коментар