„Дани Српске у Србији“

„Дани Српске у Србији“ од 15. до 21. септембра

Манифестацију „Дани Српске у Србији“ почели смо 2013. године са мало програма и много жеља и планова. Опредјељење да сваке године будемо бољи него претходне помогло нам је да за само пет година нарастемо до 32 програма у 45 извођења у 20 градова Србије – од Суботице до Врања, од Ужица до Вршца. Није неважно казати да у та 32 овогодишња програма имамо близу 800 учесника.

„Дане Српске у Србији“ организује Представништво Републике Српске у Србији у намјери да Србији и грађанима Србије представи Републику Српску кроз представљање њене привреде, просвјете, науке, културе, умјетности и спорта и да све то буде у сарадњи са Србијом и њеним привредницима, научницима, умјетницима и спортистима.Свечано отварање манифестације „Дани Српске у Србији“ биће у Народном позоришту у Београду у петак 15. септембра у 18 сати. Манифестацију ће благословити Његова Светост патријарх српски господин Иринеј, а свечано отворити Предсједник Републике Српске господин Милорад Додик. Очекујемо да ће свечаном отварању „Дана Српске у Србији“ присуствовати највиши представници Републике Србије и Републике Српске, министри из влада Србије и Српске, званичници Покаријнске владе, градоначелници и предсјеници општина у Србији и Републици Српској, академици, сенатори, генерали и многе друге угледне званице.

Жеља нам је да изразимо никад пречу потребу за јединством српског народа, за саборношћу у којој његујемо и чувамо свој језик и писмо, своју вјеру и традицију, те да с јасном представом о значају идентитета гледамо шта нам је и како чинити, куда и како ићи. Добро је што је и умјетнички дио програма свечаног отварања Дана Српске у Србији у том духу и у том смјеру – сценарио су написали  Вуле Журић и др Неле Карајлић, који је и режирао ту представу под насловом „Трезвено, сабрано и саборно“. Вјерујемо  да ће све заједно то бити једно заиста успјело вече у Београду.

Манифестација „Дани Српске у Србији“ трајаће од 15. до 21. септембра и обухватиће све области којима се Представништво и иначе свакодневно бави током године.

Што се тиче привреде и привредне сарадње Србије и Српске, имаћемо три промоције привреднних потенцијала Републике Српске и сусрете привредника Србије и Српске: 18. септембра у Врању, 19. септембра у Новом Саду и 20. септембра у Суботици. Важно је нагласити да су то сусрети са мало приче и много директних договора привредника из Србије и Српске који ту сами, без посредника траже и налазе могућности за конкретну сарадњу на обострану корист. Сусрет у Врању имаће и презентацију туристичке понуде Републике Српске. Организатори ових сусрета и презентација су Привредна комора Србије и Привредна комора Републике Српске, подручне и регионалне коморе градова из Српске и Србије и, наравно, Представништво Републике Српске у Србији.

Туризам, као не само важна, него и атрактивна привредна грана, захтјевала је и више презентација, па ћемо поред Врања имати и посебне туристичке пунктове у Београду и Новом Саду. У Београду ће  бити у петак и суботу (15. и 16. септембра) овдје на почетку Кнез Михаилове улице, између фонтане и Руског цара, а у Новом Саду ће пункт туристичке понуде Републике Српске бити на тргу испред Градске куће 20. и 21. септембра. Наравно, као што се то увијек и свугдје догађа кад је туризам у питању, биће ту и разних специјалитета с оне стране Дрине, и доброг вина, а и мало музике и пјесме.

Најзначајнији сусрет кад је привреда у питању биће посљедњег дана манифестације „Дани Српске у Србији“, 21. септембра, у вили Републике Српске. Замислили смо то као Форум за успостављање заједничког оквира за пословање у региону. Форум ће отворити предсједнице влада Србије и Српске, Ана Брнабић и Жељка Цвијановић, а циљ Форума је покретање дијалога о усаглашавању услова пословања у региону кроз размјену искустава, представљања најбољих примјера у пракси и програма за креирање повољног пословног амбијента. О могућности стварања јединствене регионалне платформе за боље пословно окружење говориће највиши представници влада Србије и Српске, градова и општина из Српске и Србије, најуспјешнијих компанија у региону, међународне заједнице и дипломатског кора. Форум организује Представништво Републике Српске у Србији у сарадњи са Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД).

И у свим другим областима имамо богате програме у скоро свим срединама у Србији и, наравно, из скоро свих средина Републике Српске, и, што је можда и најважније, сви програми су врло занимљиви.

Вјерујемо да ће многима бити најзанимљивији највећи скуп културно-умјетничких друштава у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“. У сагласју са нашом жељом за јединством и саборношћу, већ у суботу, 16. септембра у Новом Саду биће одржан свечани дефиле културно-умјетничких друштава из Републике Српске и из Србије, а потом под насловом „Стазама завичаја“ програм на Тргу слободе: народно надпјевавање и надигравање у духу најбољег пријатељства и радости. Учествоваће пјевачке групе и културно-умјетничка друштва: „Веселин Маслеша“ Бања Лука, „Младост“ Пале, „Романијска луча“ Соколац, „Swisslion Алат“ Требиње, „Наши обичаји“ Теслић, „Фоча“ Фоча, „Мира Лукач“ Дрвар, „Просвјета“ Вуковар и друштва из неколико градова у Србији. Овај програм реализујемо у сарадњи са Покрајинским фондом за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима, Покрајинском владом и Градом Новим Садом.

Такође у Новом Саду, али у понедељак проф. др Ранко Поповић ће у свечаној сали Матице српске одржати  предавање о Иви Андрићу, једином нобеловцу српског језика; биће то поводом 125. годишњице рођења славног књижевника. У истој сали биће представљена, наравно, не тог, него сљедећег дана, савремена књижевност Републике Српске; ове године биће писци из Бањалуке и Добоја, а они писци који су прошле године били у Матици српској ове године ће бити у Панчеву, гдје ће њиховом књижевном ријечју започети сарадња библиотеке из Источног Сарајева са панчевачком библиотеком. Представљање књижевности Републике Српске никако не би могло да прође без наше најтиражније књиге, а то је друго, допуњено издање књиге др Нелета Карајлића „Фајронт у Сарајеву“, коју ће др Неле представити у Аранђеловцу.Уз књижевне програме имаћемо и књижевне разговоре Весне Капор – са Мирославом Тохољем и Жељком Пржуљем у Београду, у удружењу „Милутин Миланковић“.

Књижевни историчари кажу да су поезија и музика у средњем вијеку ишле заједно, као једно дјело, па се онда раздвојиле, па се опет спајале и тако је то ишло и иде, ево, све до данашњих дана кад могу и свака за себе и заједно, као једно. Биће заиста занимљив спој поезије и музике; направили су га млади музичари и пјесници из Бањалуке; њихов „Џез поези кабаре“ биће у Нишу и у Врању.

Рокери нам долазе из Рудог, група „Параноид“ и свираће и пјевати својим вршњацима у Дому омладине у Крагујевцу.

Да млади воле и озбиљну музику имаћемо очигледан доказ у Ужицу, гдје ћемо у Градском културном центру класичном музиком и одличним пјевањем Александре Комненовић прошетати кроз распјевану Европу.

Наравно, ни ове године нисмо могли без сјајног гудачког оркестра Бањалучке филхармоније који ће у недјељу свирати у Суботици.

Што се музике тиче, ваља посебно представити духовност пјесме и музике етно групе „Катера“ из Источног Сарајева који ће пјевати и свирати у Пландишту и Бачкој Паланци.

Етно групе се у нашем народу, а то увијек значи с обе стране Дрине, врло радо и често слушају. Ми смо зато одлучили да ове године имамо два концерта наше најбоље етно групе „Траг“, која ће наступити у Пожаревцу и у Новом Саду.

Често се може чути да су и народне пјесме и народне приче настале на сијелима и прелима. Једно такво сијело биће у Зрењанину. У зрењанинском народном позоришту имаћемо „Херцеговачко сијело“, на којем ће запјевати и заиграти чланови Културно-умјетничког друштва „Јован Дучић“ из Требиња.

Културно-умјетничко друштво „Српски витезови“ из Бањалуке  ће,  не само пјевати и играти, него ће се огласити још и старим српским здравицама – у Београду, на Вождовцу у недељу, 17. септембра.

Један од најбољих хорова у Републици Српској је хор „Србадија“ из Бијељине, који ће наступити у Дому војске у Београду, а у Дечијем културном центру у Београду наступиће најбољи дјечји хор Републике Српске са симпатичним именом „Врапчићи“.

Кад смо већ код дјеце, Дјечије позориште Републике Српске имаће за дјецу чак двије представе у истом дану: у Краљеву играју своју „Фолклорну магију“ у 12 и у 17 сати, а стварно је ријеч о правој магији за дјецу, па и за одрасле.

Позориште у оваквим манифестацијама има заиста велику улогу. У „Данима Српске у Србији“ ове године имамо монодраму глумца из Источног Сарајева Љуба Божовића о Вуку Караџићу по тексту Милована Витезовића, које ће видјети публика у Суботици, Панчеву и Врбасу.

Троје наших глумаца: Небојша Кундачина, Маја Колунџија Зорое и Милан Никитовић дочараће посљедње дане великог српског пјесника и дипломате Јована Дучића – биће то у Сечњу и у Ужицу.

Градско позориште „Јазавац“ из Бањалуке има представу „Цело тело, ту ме боли“, које ће видјети гледаоци у Смедервској Паланци. Режирао је Никола Пејаковић, а играју: Николина Јелисавац, Љубиша Свановић и Велимир Бланић.

Позориштем се баве не само професионалци, ту су и будући велики глумци: Студентско позориште са Пала играће представу „186-и  степеник“ по Бориславу Пекићу у Студентском културном центру у Крагујевцу, а Студентско позориште из Бањалуке играће у Културном центру у Инђији представу „Лајф“, представу о наркоманији код младих. Са предсједником општине Инђија смо договорили да ова представа, буде 20. септембра у току дана за омладину, пре свега за ученике средњих школа из Инђије, а у 20 сати за грађанство.

Народно позориште Републике Српске имаће ове године представе у Вршцу и у Крушевцу. Представа је „Посљедњи мејдан Петра Кочића“.

Овогодишња минфестација „Дани Српске у Србији“ завршиће се у Српском народном позоришту у Новом Саду 21. септембра опером „Кнез Иво од Семберије“. Манифестацију ће затворити предсједник Владе Републике Српске госпођа Жељка Цвијановић, а свечаности ће присуствовати многе угледне званице и представници Покрајинске Владе на челу с предсједником господином Игором Мировићем који ће пригодном бесједом поздравити скуп.

Представништво Републике Српске у Србији


Програм овогодишње манифестације „Дани Српске у Србији“ можете погледати ОВДЈЕ

Нема коментара

Напишите коментар