отворена манифестација „Дани Српске у Србији 2017“

Oтворена манифетација „Дани Српске у Србији“

У Народном позоришту у Београду 15. септембра 2017. године је свечано отворена манифестација „Дани Српске у Србији 2017“, а предсjедник Републике Српске Милорад Додик поручио је да су Република Српска и Србија једно и да су историјске несреће те које су направиле границе.

– Не желим да се одрекнем снова да РС и Србија буду једно – рекао је Додик приликом отварања манифестације током које ће наредних седам дана близу 800 учесника представити РС кроз њену привреду, просвjету, науку, културу, умjетност и спорт.Отварању „Дана Српске у Србији“ присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, као изасланик председника Србије генерални секретар председника Никола Селаковић, патријарх Иринеј, министри у Влади Србије Ивица Дачић, Александар Вулин, Нела Кубуровић и Зоран Ђорђевић, министри у Влади Републике Српске и Савјету министара БиХ, замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта и други представници јавног и културног живота.

Додик је рекао да размишља да ли Република Српска треба уопште да се представља јер она припада Србији као што и Србија припада РС, додајући да је „то тако“, без обзира шта рекли из Стејт департмента и Брисела. Kако каже, иако живимо на различитим местима, наша вера, језик и култура су исти и порука мора бити „Сви смо Срби“. Он је подсjетио и на све више пројеката који се реализују између РС и Србије поново истакавши да захвалност за то дугује и српском предсjеднику Вучићу. Додик се осврнуо на жртве које су за стварање РС и слободу дали животе критикујући међународну заједницу да за злочине почињене у ратовима, једнострано окривљује Србе.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађан Цицовић рекао је како му је веома драго што ће грађани у 20 српских градова имати прилику да виде шта се све ради у Републици Српској и колико је Србима из РС важно да се тамошња достигнућа виде и у Србији.

Патријарх српски Иринеј рекао је да му је велика част да у име српске цркве поздрави овај скуп који на неки начин спаја Србе из Србије и РС, јер како каже, Дрина не треба да буде мост који раздваја, већ река која спаја.– Срби треба да као јединствен народ граде садасњу и будућу историју, то јединство је нормално, јер је то један народ са једним језиком, културом и историјом, чиме испуњава све услове да буде један народ који живи у овом времену, али гради своју будућност – рекао је патријарх. Он је додао да највише треба желети мир и слогу и унутар нашег народа, али и са свим људима добре воље.

Министар одбране Александар Вулин рекао је овом приликом да је РС један од приоритета државне политике и да је у свом дејтонском оквиру, гарант опстанка српског народа. Републике Српске не би ни било да није било претњи по истребљење српског народа, навео је Вулин и додао да говорити о РС, а не поћи од чињенице да Срби имају право да одлучују о себи и својој судбини, не би било могуће.

Замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта да је Република Српска настала као израз тежњи Срба западно од Дрине за својом државом као браном да им се поново не понови геноцид као у злогласној НДХ. Нажалост, Срби у данашњој Федерацији БиХ и Хрватској доживјели су етничко чишћење, бројне злочине и отимање и уништавање своје имовине. Србија треба да инсистира на поштовању Дејтонског споразума по коме је БиХ сложена држава састављена од два ентитета Републике Српске и Федерације БиХ и три конститутивна народа. Такође, воема је важно да се максимално у пракси реализује Споразум о специјалним и паралелним односима између Србије и Српске односно да се успостави што боља сарадња у области привредe, енергетике, саобраћаја, просвjетe, наукe, културe, умjетности, спортa и у другим областима.

Манифестација је отворена умjетничким програмом „Трезвено, сабрано и саборно“ по сценарију Нелета Kарајлића и Вулета Зарића. За режију је такође задужен Неле Kарајлић.

Ова манифестација је први пут одржана 2013. године, а у годинама које су следиле, њен програм се проширивао па сада укључује 32 програма кроз 45 извођења у 20 градова Србије. Што се тиче привреде и привредне сарадње Србије и Српске, биће одржане три промоције привредних потенцијала Републике Српске и сусрети привредника Србије и Српске. Они ће бити одржани 18. септембра у Врању, 19. у новом Саду и 20. у Суботици. Ову манифестацију ће обиљежити и бројни културно умjетнички програми.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“11587″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1505605926324″]

Нема коментара

Напишите коментар