ДЕЛЕГАЦИЈА БОРАЦА КОРДУНА НА ПРОСЛАВИ ГОДИШЊИЦЕ КОРИДОРА

На позив предсједника Удружења бораца Друге бригаде Источнобосанског корпуса Радована Зорановића  у мјесту Обудовац  у Републици Српској постројавању дјела те бригаде код споменика у Обудовацу присуствовали су представници Удружења бораца Кордуна Ђуро Шкаљац и Дарко Вукић. Свечаност је одржана у суботу 24. јуна 2023. године у оквиру обележавања годишњице Коридора.

Након постројавања делегацијаје су положиле вјенац код споменика новинару Душану Тепшићу који је на томе мјесту погинуо 22. новембра 1992 гидине, обављајући радни задатак. Његов аутомобил погодила је граната испаљена са хрватске стране. Имао је 30 година и сахрањен је у мјесном гробљу код Вргинмоста на Кордуну уз војне почасти.

Одавден су делегације кренуле на „Марш Корница-Мишићи“  до мјеста гдје су се 26. јуна 1992. године пробијајући Коридор кроз Посавину састали борци Првог крајишког и борци Источнобосанског корпуса. Тачније  састали су се борци специјалног батаљона Војне полиције Првог крајишког корписа и припадницу  Друге посавске бригаде Истичнобосанског корпуса у мјесту Милошевац.

Код споменика у Милошевцу дочекао нас је велики број бораца и мјештана Милошевца као и начелници општина Модрича и Шамац.

Уз богат културноумјетнички програм присутнима се обратио начелник општине Шамац Ђорђе Миличевић који је истакао вазну улогу и учесце бораца из Републике Српске Крајине у акцијама пробијања коридора, те је замолио присутне да аплаузом поздраве делегацију Удружења бораца Кордуна. Потом се присутнима обратио и начелник општине Модрича Јовица Радуловић који је такође нагласио  велики допринос бораца из РСК. наставку је предсједник Удружења бораца  Друге посавске бригаде Радован Зорановић такоће нагласио да свечаностима присуствују представници Удружења бораца Кордуна и учесници бораци из РСК на пробију Коридора. И остали говорници су говорили о крајишким подвизима на Коридору, што је било попраћено аплаузима.

У другом дјелу манифестације на вечерњем банкету којем је присуствовало више од 400 гостију присутнима се обратио Ђуро Шкаљац предсједник Удружења бораца  Кордуна, и захвалио се домаћинима на томе што нису заборавили Крајишнике и њихов допринос у акцијама Коридор., Предсједнику Удружења бораца Друге источнобосанске бригаде и предсједнику Удружења бораца батаљона Војне полиције из  Првог крајиског корпуса уручио је књиге „Коридор живота кроз Посавину“.

Нема коментара

Напишите коментар