АКТУЕЛНО:

Дервента обиљежила Дан ослобођења

Дервента је обиљежила дан ослобођења у Одбрамбено-отаџбинском рату. Четвртог јула 1992. године Дервента је ослобођена након два мјесеца окупације хрватско-муслиманских снага који су Србе протјерали из овог града.

Станко Балтић командант 327. моторизоване бригаде ВРС изјавио је да је ослобођење Дервенте нови живот за Србе.

– Нажалост било је губитака, ти тренуци су ми остали у најдубљем сјећању. Два мјесеца Дервента је била под окупацијом хрватско-муслиманских снага. Дан ослобођења значио је и нови живот за Србе који су били у логорима. Шта су све преживјели знају само они.

Драго Кнежевић испред Удружења логораша и ратних заробљеника Дервента причао је о свом тешком ратном искуству:
– Од клања па до пребијања, до мртвих људи, мени су поломили ребра, имао сам изљеве крви у плућа од ударања, рекао је он.

Чедо Вујичић, предсједник Градске борачке организације Дервента истакао је важност сјећања и памћења жртава протеклог рата

– За нашу слободу коју ми овдје уживамо у Дервенти и цијелој Републици Српској пале су многе жртве којих морамо да будемо свјесни и никад није довољно оно што их помињемо да им изразимо захвалност. Иако данас обновљена и привредно развијенија од неких већих локалних средина, Дервента своје ране и прошлост, ипак, не заборавља – рекао је Вујичић.

Градоначелник Дервенте, Милорад Симић, истакао је да сви имају простора без обзира на вјероисповијест и нацију те да су добро дошли у Дервенту.

У Одбрамбено-отаџбинском рату с подручја Дервенте погинуло је 608 бораца ВРС. У знак сјећања на њихову жртву, служен је помен а на централни споменик погинулим борцима положени су вијенци и цвијеће.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар