АКТУЕЛНО:

Диана Будисављевић спасила је 10 пута више живота од Оскара Шиндлера – како јој се одужује Инзбрук

Вртић у источном делу Инзбрука понео је недавно име по Диани Будисављевић, која је из више логора Независне државе Хрватске спасила више од 10.000 углавном српске деце. Сећање на Диану Будисављевић, живеће и на спомен-плочи на њеној родној кући, а спреман је и орден са њеним именом који ће град додељивати заслужнима.

Инзбрук и Аустрија све више сазнају о жени која је спасила 10 пута више живота у Другом светском рату од Оскара Шиндлера – Немца по коме је снимљен и холивудски блокбастер.

„Веома је важно запамтити заувек особе које су се супротставиле фашизму и које су саме одлучивале тада шта је добро, а шта је лоше, као и то да су урадиле нешто по том питању“, сматра Јохан из Инзбурка.

Први корак је учињен. Вртић који ће обновљен у септембру дочекати нову децу зваће се Диана Будисављевић.

„Да, постоје веома добри разлози зашто смо вртић назвали по њој. И наравно да итекако има везе са њеном биографијом. Спашавала је животе деце. То је био њен лични избор, њен допринос хуманости и мислим да је савршен спој да назовемо вртић по њој овде у Инзбруку“, истиче Елизабет Мајер из Комитета за образовање Инзбрук.

Ипак, није било лако пробудити сећање на Диану Обексер Будисављевић. Чланови српске православне омладине Инзбрука кажу да су иницијативу покренули још пре 10 година. И то за плочу на њеној родној кући у центру града. Очекује се да за коју седмицу буде постављена.

„Стајаће на спомен-плочи да се ради о спашавању отприлике 10.000 српске деце и да је то било у НДХ“, наводи Филип Влајић, СПОЈИ.

Кажу да су инсистирали на што прецизнијој формулацији.

„Први план историчара из архива био да стоји ‘из логора бивше Југославије’ што историјски није коректно“, додаје Оливер Ранисављевић, СПОЈИ.

Кућа Обексер је у самом центру овог универзитетског града у коме живи више хиљада студената из целог света. Због њих, али и огромног броја туриста, град планира да у дигиталној туристичкој мапи обавезно уврсти и обиман сегмент о Диани.

„Град Инзбрук је веома поносан на Диану. Зато покушавамо да јој одамо почаст, јер је она велика ћерка нашег града. Да се поклонимо пред њом и да јој кажемо – хвала на великом делу које си учинила“, поручује Ирене Хајс из Одбора за културу, Инзбрук.

Захвалност Аустријанаца, као и деце и потомака преживелих, и даље траје. На њеном делу породичне гробнице у Инзбруку може се видети цвеће. Необично у Аустрији за неког ко је тако давно умро. Или само необично само за неког ко не зна ништа о Диани. И о захвалности.

Извор: РТС

Нема коментара

Напишите коментар