АКТУЕЛНО:

Ђедова косидба у Вргинмосту и ове године окупила бројне посјетитеље

Одличан угођај и још боља атмосфера оно су што је и ове године красило и обогатило манифестацију Ђедове косидбе у Вргинмосту. Бројни посјетитељи стигли су на културно – повијесну и туристичку манифестацију коју организира пододбор “Просвјете”, а његује начин живота и обичаје тога краја.

Оно што нашу косидбу сваке године чини посебном је враћање у прошла времена, те присјећање на времена када су наши дједови ишли на кошњу, а баке им припремале “жганце са скорупом” и износиле им ручак у поље.

Све то одвијало се уз пјесму и весело дружење, какво је било и овог викенда у Вргинмосту. Манифестација се одржала на отвореној позорници у центру мјеста, а посјетитељи су уживали у великој ревији и богатству народних ношњи уз понуду аутохтоних јела Баније и Кордуна, те наравно добре шљивовице.

У кошњи ветерана прво мјесто освојио је Лукач Никола, друго мјесто освојио је Раде Полојац, док је треће мјесто заузео Петар Ивковић.

Милан Тепавац освојио је прво мјесто у појединачној косидби, а уручена му је диплома те пехар у знак захвале. Прво мјесто у екипној косидби остварио је Милан Миладин и Брљкаћ Тепавци. Леон Дубаић освојио је награду за младу наду у знак захвале за судјеловање и жељу да ће кренути путевима својих очева и дједова.

Програм су својим плесним наступом обогатила многобројна фолклорна умјетничка друштва. “Вечер пјесме и игара” традиционално окупља бројне фолклорне скупине свих узраста који с поносом сваке године показују своје ношње и плесне точке.

Потпредсједница владе Републике Хрватске Ана Шипрага такођер је дала допринос догађају те се одазвала на позив организатора.

Сувремени начин живота свакодневно намеће стресове и нове изазове, а у стварању нове будућности све више губимо спознају о својој прошлости и заборављамо да наши преци пјесмом и плесом заборављају све оно што их је умарало, стога је поанта ове манифестације подсјетити на некадашњи начин живота који не би требао бити заборављен.

Предсједница пододбора Сенка Цревар казала је како је година брзо прошла и како су поновно на истој локацији, као и прошле године, поновно окупљени. Додала је како пододбор има много људи који их подржавају те којима је неизмјерно захвална.

Ана Шипрага, испред Владе казала је како јој је част бити на традиционалној манифестацији те како је предивно што се традиција његује, што оживљавањем обичаја подсјећају на прошлост када су људи све радили с љубављу и заједно.

Милан Врга, начелник Опћине Гвозд, казао је како је посебно поносан што је начелник Гвозда када види колико младих се окупља на оваквим манифестацијама и оживљава традицију коју су оставили наши дједови.

Предсједник главног одбора Мило Радовић казао је како свим посјетитељима жели да се добро осјећају, добро забаве те да им манифестација буде успомена на нешто гдје су се лијепо провели.

Замјеница жупана Сисачко- мославачке жупаније Мирјана Олуић казала је како јој је драго бити на манифестацији гдје се чува традиција те како пододбор Просвјете његује традицију из године у годину.

– Овај догађај изнимно је важан за цијелу жупанију, а жупан Иван Цељак казао је како ће се сљедеће године потрудити бити особно на овој манифестацији, казала је Олуић.

РТВ Бановина

Нема коментара

Напишите коментар