ПОДВИГ БИЦИКЛИСТА ИЗ ТРЕБИЊА: На два точка до Свете Горе и Атоса

  • Бициклисти требињског Леотара за шест дана вожње омиљеним двоточкашем прешли су више од 800 километара како би стигли до Свете Горе, гдје су посјетили манастир Хиландар, а касније се и попели на планину Атос.

Један од бициклиста који је кренуо за Грчку Александар Милићевић, за “Глас Српске” каже да је ово велика промоција Требиња, Херцеговине и Српске.

– Сам осјећај када смо кренули према Светој Гори је посебан, носила нас је нека позитива, а уживали смо у сваком пређеном метру. Испратили су нас свештеници Младен Жуловић и Мирослав Ратковић који је био с нама све до границе са Црном Гором – рекао је Милићевић.

 

На два точка за непуну седмицу прошли су кроз Херцеговину, Црну Гору, Албанију, Сјеверну Македонију и Грчку, а ходочашће до манастира Острог у мају било је прилика да провјере колико су издржљиви.

– Ходочашће је прошло без проблема јер смо ишли с вјером да радимо исправну ствар. По врелим јулским данима возили смо у просјеку 130 километара дневно – рекао је Милићевић.

Према његовим ријечима, реакције су биле позитивне гдје год да су застали и одморили се.

– Посебно су у Црној Гори били одушевљени када смо им рекли гдје идемо и какви су нам мотиви. Никаквих проблема нисмо имали ни у другим земљама, дјеца су нам махала, сви су били срдачни – одушевљен је Милићевић.

До крајњег одредишта, Свете Горе стигли су након шест дана вожње, а у Грчкој су их дочекали Крајишници јер су спавали у истом хотелу.

– Бродом смо ишли до луке Јовањица гдје нас је дочекао отац Николај и превезао до манастира Хиландар, гдје смо са тамошњим монасима прославили Петровдан и након тога смо се запутили на Атос, на 2.033 метра надморске висине. Сви смо изашли као један, а поглед одозго је нешто што се не може описати. Сав умор је пао у други план – рекао је Милићевић, нагласивши да га радује свако ходочашће, али да је ово посебно у сваком смислу.

Солун

Александар Милићевић каже да су у Солуну посјетили Српско војничко гробље “Зејтинлик”.

– Поклонили смо се на гробу недавно преминулог чувара гробља легендарног Ђорђа Михаиловића, што је било веома емотивно за све нас. Они што долазе први пут жале што нису имали среће да га упознају јер се упокојио прије само седам дана – рекао је Милићевић.

Милош Васиљевић/ГЛАС СРПСКЕ

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар