Дјело „Зашто јасеновац“ – номенклатура зла система усташких логора

Из штампе је изашло капитално дјело под називом „Зашто Јасеновац“ Марка Ручнова, које егзактно сагледава и доказује обим усташког злочина, геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској, навела је директор Јавне установе „Спомен-подручје Доња Градина“ Тања Тулековић.

Тулековићева је рекла Срни да издавачка дјелатност ове установе сваке године помјера своје границе, а да се ради о другом обједињеном издању књиге аутора Марка Ручнова из 2001. године, те њеног сепарата из 2004. године.

– Посебну вриједност ове књиге чини, како је сам аутор рекао, номенклатура зла јасеновачког система усташких логора смрти. Азбучним редом наведени су усташки злочинци са биографским подацима, злочинима које су починили, изворима и литературом, драгоцјени подаци за истраживање ове теме – рекла је Тулековићева.

Аутор дјела „Зашто Јасеновац“ Марко Ручнов истиче да је прва и готово једина званична номенклатура усташког зла у јасеновачком систему усташких логора смрти начињена 1945. године.

Према његовим ријечима, потоња историографска литература не само да се није бавила овим проблемом него је избјегавала и да користи поменути извјештај, а о новим истраживањима у том правцу није било ни помена.

– Имена усташких злочинаца пажљиво су се избјегавала, да би њихови злочини непојмљиве острвљености и масовности били што више уопштени, безлични и неутрални. Књига је стога веома значајна јер презентује податке о усташким злочинцима у времену када је историјски ревизионизам веома присутан и агресиван – нагласио је Ручнов.

Књига „Зашто Јасеновац“ биће промовисана на 65. Међународном сајму књиге у Београду на штанду Републике Српске.

Ручнов је повјерио своју књигу главном и одговорном уреднику издавачке дјелатности Јавне установе „Спомен-подручје Доња Градина“ Тањи Тулековић, како би друго издање угледало свјетлост дана.

Редакцију чине Тања Тулековић, Дејан Мотл и Мирко Димић, а припрему другог обједињеног издања књиге „Зашто Јасеновац“ значајно је помогла Татјана Атлагић Остојић задужена за лектуру и поређење са оригиналом, док је рецензент другог издања дугогодишњи сарадник Жељко Вујадиновић.

Марко Ручнов рођен је 1947. године у Смедереву. Гимназију је завршио у Козарској Дубици, а студије у Загребу.

Данас живи у САД.

Извор: РТРС

 

Нема коментара

Напишите коментар