АКТУЕЛНО:

КРАГУЈЕВАЦ, 13. ОКТОБАР 2022. ГОДИНЕ: Представљање књиге прозе „Сан о нестајању“ и збирке пјесама „Гдје сунце почиње“ Милоша Кордића

Књига изабраних прича и приповједака Сан о нестајању и збирка пјесама Гдје сунце почиње Милоша Кордића, рођеног 1944. године, у Комоговини, на Банији, биће представљена, у организацији Срба из Хрватске „Никола Тесла“ Крагујевац, у Галерији Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Крагујевцу, у четвртак, 13. октобра, у 19.00 часова.

О књигама ће говорити професор емеритус Филолошког факултета Универзитета у Београду др Душан Иванић, књижевник Мирко Демић и аутор.

Књига Сан о нестајању обухвата, у ауторовом избору, 16 прича и приповједака.

Издавач књиге Сан о нестајању је „Графоофсет“ из Челарева. Њено објављивање финансијски је подржала Градска управа за културу Града Новог Сада. Главни уредник књиге је Сњежана Станишић, а дизајном корица бавио се Борислав Живковић.

Након што се 1967. године јавио првом причом, Кордић је до 1991. године објављивао приче и приповијетке у бројним листовима и часописима: Вечерњи лист, Вјесник, Телеграм, Старт, Еротика, Идентитет, Нови Форум, (Загреб), Ријечи, Јединство (Сисак), Политика, Младост (Београд), Глас (Бања Лука), Свјетло (Карловац), Слободна Далмација (Сплит), Тражења (Славонска Пожега), Одјек, Ослобођење (Сарајево)… Од распада Југославије, односно од прогона из Сиска, у коме је живио и радио, и доласка у избјеглиштво у Београд, 1991. године, објављивао је у листовима и часописима: Летопис Матице српске, Златна греда, Дневник, Поља (Нови Сад), Политика, Вечерње новости, Књижевне новине (Београд), Кораци (Крагујевац), Траг (Врбас), Просвјета и Љетопис Српског културног друштва Просвјета Загреб, Стремљења (Приштина–Косовска Митровица) и другима. Драматизоване приповијетке извођене су му, до распада Југославије, у заједничким емисијама радио-станица Загреб, Београд и Сарајево, као и у емисијама радио-станица Љубљана, Скопље…

Неке Кордићеве приче су награђене, неке и откупљене на конкурсима.

Уврштен је у антологију Приповијетка српских писаца из Хрватске (2004), коју је приредио Душан Иванић.

Кордић је објавио књиге прича и приповједака: Коњаник (1982), Ђаволов шестар (2001), Као тачке у празнини (2005) и роман Даждевњак (2014).

 

Нема коментара

Напишите коментар