Промоција сабраних дела Милорада Екмечића – једаног од највећих историчара које је Србија имала

У Дому Војске Србије данас су представљена – „Сабрана дела Милорада Екмечића“ у 15 књига, која на 11.000 страна, садрже стваралаштво акадамика Екмечића, једаног од највећих историчара које је Србија имала, неуморног научника посвећеног судбини свог, српског народа.

Промоцији је присуствовао је и председник Александар Вучић који је говорио о делу српског академика, а окупљеним међу којима је била и супруга Милорада Екмечића, први се обрати академик и уредник Сабраних дела Василије Крестић и подсетио да је Екмечић (1928-2015) био подједнако добар познавалац и националне и опште историје и као такав зналачки повезивао појаве и збивања из наше националне прошлости са дешавањима из опште историје Европе и света.

Крестић је нагласио да Екмечић никада није губио из вида једну мисао – златну нит истине за којом је трагао. Додао је да је Екмечић обилазио све мале и велике архиве не само у Србији већ и широм Европе и САД и да је написао више од 480 дела.

Знатну пажњу, додао је Крестић посветио је стварању националних држава на Балкану, велику пажњу посветио је и изучавању основа ауторитарних режима у Европи, као и Источном питању, односима Србије и Русије, Србије и САД, Начертанију Илије Гарашанина.

Истраживао је однос религије и нације у српском и југословенском простору, рекао је Крестић и подсетио да његова библиографија садржи скоро 500 дела.

Према његовим речима, Екмечић није значајан само због луцидниих закључака о многим питањима наше историје већ и због богатства реченица којим је писао.

Био је Југословен до тренутка кад је то обесмишљено, а Српско постало на удару, тада се свим бићем посветио Србији и српству.

Рекао је Крестић и додао да би Екмечић да га је више привлачила политика од историје био један од хашких оптуженика.

Академик Славенко Терзић, један од иницијатора да се обајве Екмечицева сабрана дела, и бивши амбасадор у Москви, рекао је да је промоција Екмечићевих дела, великана српске науке, једног од највећих историчара које је Србија имала изузетан културни и начуни догађај.

Професор је био велики мајстор научне синтезе, широког научног интересовања, рекао је Терзић и подсетио на Екмечићеве речи да је свака историја дијалог прошлости и садашњости, јер ниједно дешаване није без корена у прошлости.

Екмечић се делом сврстао у сам пантеон српске историјске науке не само као писац већ и мислилац, рекао је Терзић.

О Екмечићевом делу говорио је и Милорад Вучелић, а свечаности су присуствовали министри Маја Гојковић и Александар Вулин и лидер Социјалистичке партије Србије, донедавни председник парламента Ивица Дачић, амбасадор Дарако Танасковић, генерал Шљиванчанин…

Захваљујући овом капиталном пројекту Екмечићева дела класификована су по целинама и од њих су настале нове, важне историјске књиге – Ратни циљеви Србије, Устанак у Босни 1875-1878, Стварање Југославије 1790-1918 /прва и друга књига/ Дуго кретање између клања и орања, Радови из историје БиХ 19. века, Огледи из историје Срби на историјском раскршћу, Револуција 1848. и Балкан, Дијалог прошлости и садашњости Разнолики историјски списи /5 књига/.

Представник издавачке куће Православна реч Зоран Гутовић је рекао да њихов капитални пројекат садржи све што је Екмечић написао сабрано у 15 књига са 11.000 страница, а објављен захваљујући подшрци Покрајинске владе.

На крају промоције он је Екмечићева дела поклонио председнику Вучићу, као, како је рекао, познаваоцу и поштоваоцу српске историје.

Извор: РТВ

Нема коментара

Напишите коментар