Ђурђевданска литија прошла улицама Берана

ЂУРЂЕВДАНСKОМ ЛИТИЈОМ И ЦРKВЕНО-НАРОДНИМ САБОРОМ У БЕРАНАМА ОБИЉЕЖЕНА СЛАВА МАНАСТИРА ЂУРЂЕВИ СТУПОВИ

Божја молитва за спас људи и града

Истина је Христос. Друга истина не постоји. Но, и поред тога, често и на данашњи дан имамо проблема у свијету због тога што поједине власти не вјерују у једину истину и у јединог Христа, бесједио је владика Марко.

Великим црквено-народним сабором на Ђурђевдан 6. маја 2’019. је у Беранама на свечан начин прослављен Ђурђевдан, храмовна слава Манастира Ђурђеви ступови, чији је домаћин била породица Вучетић. Тим поводом епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, заједно са свештенством и архиепископом берлинским и све Германије Марком служио је у Храму Свету архијерејску литургију, одакле је касније кренула Свенародна Ђурђевданска литија. Литија је, пролазећи беранским улицама застала на више мјеста са којих је изговарана божанска молитва за спас града и свих људи који у њему живе. Литија, у којој се, поред свештенства нашао и велики број грађана, вратила се након вишечасовног обиласка града испред Манастира Ђурђеви ступови чиме је, уз забавни програм, озваничен завршетак овог јединственог церемонијала.

Захваљујући вјерном народу, који се у великом броју окупио око Манастира Ђурђеви ступови, владика Јоаникије је навео да је Свети Георгије сјајни примјер свједочења вјере православне који се у Беранама сваког 6. маја слави цијели дан. Kазао је да је Господ Светог Георгија овјенчао даром чудотворца и вјечне своје славе и заједнице, чиме је постао заштитник цијеле цркве. Нагласио је да га црква прославља као победоносца, што, како је казао, значи да је он заштитник свих оних који иду путем божијим.

– Свети Георгије је свједок Христов и онај који се жртвовао за Христа. Са њиме се разапео и примио смрт као Христос. Он је добио удио са васкрслим Христом и удио у његовој побједи над смрћу и у његовој вјечној слави. Зато сви хришћани славе Светог великомученика Георгија, па чак и неки муслимани на истоку призивају га у помоћ. Он им помаже као што наш Свети Василије помаже свима и даје свима исцељење – навео је Јоаникије.

Он је изразио посебно задовољство што ђурђевданским свечаностима у Беранама присуствује и владика Марко, архиепископ берлински и све Германије. Владика Јоаникије је за унапређење и утврђење братских веза међу светим православним црквама и народима одликовао владику Марка највећим одликовањем Епископије будимљанско-никшићке, медаљом Светог великомученика и победоносца Георгија првог степена. Захваљујући на одликовању владика Марко је у пригодној бесједни казао да је Свети Горгије празник који се прославља у свим православним земљама.

– По житију Светога Георгија знамо колико је он свједочио пред Богом и народом и властима. Јер њега је цар питао шта ти причаш, а он је казао истину. А шта је истина? Истина је Христос. Друга истина не постоји. Но, и поред тога, често и на данашњи дан имамо проблема у свијету због тога што поједине власти не вјерују у једину истину, у јединог Христа и једну једину цркву. Зато ми хришћани треба да сачувамо оно што је најдраже у нашем животу, а то је истина Христова – казао је владика Марко.

Ријечи поздрава током ђурђевданских свечаности упутио је и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта, као и предсједник Општине Беране Драгослав Шћекић. Одржана је и Трпеза љубави.

 

Закон Бога већи од свјетског закона


Владика Марко је казао да сви хришћани умјесто материјалних погодности, треба да прихвате Христову истину.

– У наше вријеме човјек често стоји пред избором шта да узме – Христову истину или неки материјални данак. Људи у професионалном животу мисле да ли треба испунити наређење власти или Христова наређења. Међутим, треба схватити да је закон Божији већи од свјетског закона. Ми смо прије свега Христови држављани, дражављани неба, па тек онда држављани неке државе. И тако треба да се увијек сјећамо ко смо. Ми смо будући или данашњи свједоци мученици. Можда нас не бију онако како су били Светог мученика Георгија и друге меченике, али нас често бију духовно лажима које се шире овим свијетом. Ми, ипак, волимо овај свијет, нијесмо против њега, али ми смо против лажи – поручио је владика Марко.

 

Преузето са: glasholmije.rs

Нема коментара

Напишите коментар