До краја 2024. пет споменика и музеј у част Србима страдалим у 20. вијеку

Култура сјећања Источног Сарајева на протекли Одбрамбено -отаџбински рат, али и на страдања Срба Сарајевско-романијске регије у 20. вијеку огледаће се у пет спомен комплекса и Музеју Републике Српске, чија ја градња у току или у фази пројектовања, а биће завршени до 2024. године.

Град и градске општине уз помоћ Владе за пројекте ће издвојити 5,5 милиона марака.

Идејна рјешења представили су градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и начелници општина Источно Ново Сарајево и Пале Јован Катић и Бошко Југовић, а споменици и институција културе сјећања биће постављени на подручју ових локалних заједница.

Парк „Сунца“ у Источном Новом Сарајеву постаће мјесто сјећања на све погроме 20. вијека.

Ћосић каже да је договорено да у Источном Новом Сарајеву буде спомен-обиљежје страдалим цивилима у 20. вијеку, односно страдалим цивилима за вријеме Првог и Другог свјетског рата и Одбрамбено-отаџбинског рата, да је идејно рјешење завршено, а споменик ће бити у овом парку.

– Као централна ће бити постављена статуа анђела висине шест до осам метара, а са стране степенице којима се у небо уздижу Срби. Ту су и три зидане макете Старе цркве на Башчаршији, Саборног храма и Преображењске црква које говоре о континуитету трајања Срба у Сарајеву кроз вијекове – рекао је Ћосић.

Капија Града у центру Источног Новог Сарајева биће сјећање на егзодус, а застава на врху Требевића симбол јединства, слободе и националне заставе.

– За заставу на Требевићу би било потребно 500.000 до 800.000 КМ, коригована „Капија Града“ би била око милион КМ, спомен-обиљежје у Парку „Сунце“ до милион КМ, те 2,5 милиона за изградњу музеја и споменика у Палама. Из буџета града ће идуће године сигурно бити исфинансирано спомен-обиљежје жртвама НАТО бомбардовања. Рачунамо и на подршку Владе Републике Српске – рекао је Ћосић.

Он је рекао да ће иза зграде будуће Музичке академије и Ректората бити амфитеатар који ће бити испод самог споменика, док ће код објекта Дома здравља бити постављена фонтана „Суза српских мајки“.

Када је у питању треће спомен-обиљежје, Ћосић је навео да се још ради на идејном рјешењу постављања огромне заставе Републике Српске висине 40 метара на врху Требевића која ће бити локацијски код торња.

Говорећи о општини Пале, започет је рад на изградњи Музеја Одбрамбено-отаџбинског рата, као институцији културе сјећања.

– У инвестиционом циклусу Владе Републике Српске тражићемо мјесто да се овај музеј заврши у идућој години. Ангажовали смо људе и ради се пројекат споменика жртвама НАТО бомбардовања, који ће бити испред музеја и чиниће један комплекс. Главни идејни пројекат ће бити завршени до краја јанура и бити презентовани – рекао је Ћосић.

На локалитету Голи Коран предвиђено је постављање споменика радног назива „Ода Републици Српској“, који је сличног карактера као и споменик који ће бити на локалитету Парк „Сунца“.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Катић изјавио је да спомен-обиљежје у парку неће угрозити ниједно дрво већ ће тај локалитет додатно уљепшати.

Начелник општине Пале Југовић истиче да је идућа година значајна, јер је 30 година од стварања Републике Српске, а ова општина је имала посебну улогу због институција које су ту тада биле смјештене и доносиле важне одлуке у процесу стварања Српске.

Оцијењено је да спомен комплекси, за које ће пројекти бити припремљени до краја јануара идуће године, превазилазе локални ниво и да нема сумње у подршку Владе у њиховој реализацији.

РТРС/СРНА

Нема коментара

Напишите коментар