Др Грујичић: Нисам теоретичар завјере, али коронавирус не може бити природна ствар

У понедјељак, 4. маја отвара се стационар радиотерапије у Институту за онкологију и радиологију Србије, који је био привремено затворен због заразе корона вирусом, изјавила је данас в.д. директора тог института др Даница Грујичић.

Она је за ТВ Прву рекла да ће од понедјељка почети са постепеним пријемом пацијената, уз напомену да ће се и даље спроводити све мјере контроле, укључујући тријажу на улазу у установу, обавезно узимање епидемиолошке анамнезе и мјерење температуре.

„Већина заражених је била на стационару радиотерапије, гдје пацијенти генерално јако дуго леже, и до десет недјеља и тешко је установити да ли је неко од запослених унио инфекцију. Десило се да је био велики број пацијената који су били заражени, на појединим одјељењима и велики број запослених и ми смо стационар радиотерапије морали да затворимо“, каже Грујичић.

Додаје да је од 179 пацијената у Институту за онкологију, њих 91 заражено, од чега њих 36 са симптомима, наглашавајући да велики број пацијената нема никакве симптоме, те да је мишљења да се стиче колективни имунитет.

„Пацијенти сада не долазе прво у Институт, него иду дан-два раније у Батут и заиста много брже добијамо информације да ли је пацијент позитиван или негативан, а колеге из домова здравља нам одмах сигнализирају ако је неко позитиван, тако да ово сада функционише перфектно“, наводи Грујичић.

Оно што је добро истиче др Грујичић да немамо велики број преминулих и да ће се вјероватно у једном тренутку коронавирус постати обичан грип, преноси Б92.

Каже да њој као клиничару овај вирус дјелује као неприродан јер овако лако преношење није природно.

„Ја нисам нобеловац као што је Лик Монтање, али ми је прихватљива његова изјава. Када се људи играју Бога обично добију по носу. Неко је то урадио, можда и смишљено, не желим да будем теоретичар завјере, али ово дефинистивно не може бити природна ствар и човјечанство мора да нађе начина да се избори са овим вирусом.“.

Према посљедњим подацима, Институт за онкологију и радиологију броји 67 запослених обољелих од инфекције Ковида-19.

Вест преузета са: iskra.co

Нема коментара

Напишите коментар