Др Марку Лопушини уручена повеља за допринос у праћењу живота и рада српске дијаспоре

На 64. Међународном сајму књига у Београду, на штанду издавачке куће “Прометеј“ из Новог Сада додјељена је специјална повеља др Марку Лопушини за изузетан допринос у вишедеценијском књижевном, публицистичком и новинарском раду праћења живота и рада српске дијаспоре на свим контигентима. Повеља је свечано уручена дана 24.10.2019. године у организацији Издавачке куће “Прометеј“, Удружења “Euprogress“ и Удружења дијаспоре “Корени“.

Пре свечаног чина доделе специјалне повеље присутне пријатеље, љубитеље књига, поштоваоце рада и дјела др Марка Лопушине, а у име “Прометеја“, удружења “EUprogress“ и “Корени“ поздравио је први човек “Прометеја“ Зоран Колунџија који је позвао предсједника удружења “EUprogress“ Радомира Чубрановића да се обрати. Чубрановић је изразио добродошлицу свима који су дошли да присуствују свечаној додјели повеље др. Марку Лопушини који је амбијент књига обогатио ауторским приказивањем наших људи у расејању по свијету. Удружење “EUprogress“ је у сарадњи са познатом издавачком кућом “Прометеј“ издало низ књига аутора Лопушине посвећене нашој дијаспори. Чубрановић је подсјетио на неколико заједничких наслова: Срби у Аустралији, Срби у Америци 1815-2010, Срби у Русији, Срби у Источној Европи, Срби у Немачкој. Објаснио је да је мисија удружења “EUprogress“ у складу са мишљу Достојевског: “Будите најпре добри, затим поштени и на крају не заборављајмо једни друге“. У духу тих ријечи издате су књиге са “Прометејом“ које су настале као резултат сарадње и вишегодишњег повјерења између “Прометеја“ и удружења “EUprogress“. Своје излагање Чубриновић је наставио издвајањем значајних дијелова из богате биографије др. Марка Лопушине:

Марко Лопушина одавно у галерији медијских личности на простору бивше Југославије, заузима значајно мјесто. Једноставно, његово перо је оставило упечатљив траг у писаном новинарству. Поред рада за многобројне новине и часописе у земљи, репортер је портала у дијаспори: “Сербиана“ у Детроиту, “Огледала“ из Чикага, “Српског гласа“ у Мелбурну, “Новина“ из Торонта, “Српског радија у Лос Анђелесу и Сиднеју и портала у Хрватској и Македонији. Сарадник је Српске академије наука и уметности и Матице Српске. Аутор је педесетак фељтона о исељеницима, обавештајним службама, деликванцији, као и 37 књига о српској дијаспори, тајним службама, полицији и мафији. Добитник је бројних новинарских и литерарних награда и признања. Добитник је награде “Лаза Костић“ Удружења новинара Србије за 2002. годину и власник је златног прстена, као један од најбољих новинара за 2004. годину. Лопушина је носилац ордена Вук Стефановић Караџић за допринос новинарству, српској култури, информисању и очувању идентитета Срба у дијаспори. Власник је и најновије награде “Златно перо 2013.“

Све набројане награде иду у прилог додјели специјалне повеље за његов допринос праћењу живота и рада наших људи у дијаспори управо др. Марку Лопушини. Част да уручи заслужену повељу Лопушини, припала је предсједнику Скупштине удружења “Корени“ Миши Ћирићу који је ту част подијелио са пријатељима Зораном Колунџијом власником издавачке куће “Прометеј“, Радомиром Чубриловићем предсједником удружења “EU progress“, Борком Ђорђевићем доктором из САД, Михаилом Вукасом доктором из Шведске, као и предсједником Извршног одбора удружења “Корени“ Миланом Гутићем.

Након примања повеље, др. Марко Лопушина се захвалио на овом признању и обећао нове наслове:

  • Учинили сте ме бескрајно срећним и мислим да сам ја за ово и радио. Писање књига о нашем народу у расејању је моја мисија. Кад сам постајао новинар, мени је професор Лукач говорио да је мој задатак да информишем народ, да га образујем, а понекад и да га забавим. Ја сам то исувише озбиљно схватио и одлучио сам само да пишем информације и да образујем наш народ. Покушао сам да у ових осам књига о Србима у дијаспори све Србе свијета ставим у корице. Издао сам и Енциклопедију српске дијаспоре и ту сам покушао да цијелу планету учиним српском. У припреми су још двије књиге “Срби у Аустрији“ и “Срби у Берлину“. Покушавам да будем присутан свугдје гдје су Срби. Ми имамо у читавом свијету око 350 000 топонима, то је 350 000 српских имена и трагова. Ми тек треба да истражујемо иностранство и да схватимо где смо, шта смо и колико вриједимо.

На крају, др. Лопушина се захвалио свима и обећао да ће наставити да истражује дијаспору.

У изјави за лист Српско коло, др. Марко Лопушина је истакао:

  • Ја сам неко ко прати дијаспору, наше људе, исписујем њихову историју да се не заборави тај народ. Моја мисија коју сам ја сам себи дао је да опишем све Србе, ма гдје се они налазили. Ова награда ми долази као нека захвалност издавача за то што ја пишем.

Овом приликом упознали смо се и са најновијим дјелом др. Марка Лопушине, књигом “Тајни чувари Хришћанства“. Реч је о првој јавној књизи о витезовима темпларима Србије, о реду Змаја Србије и о братству слободних зидара у Србији некад и сад.

Новинар Српског кола
Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар