Дрински корпус ударна формација у источном дијелу Српске

Дрински корпус Војске Републике Српске био је ударна војна формација у источном дијелу Републике Српске, истакнуто је данас у Власеници на обиљежавању 30 година од формирања ове војне формације.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић рекао је да је Дрински корпус покривао огромну територију, од Семберије, преко Мајевице и Бирча, до Романије, Старе Херцеговине, Фоче.

– Та војна формација била је ударна песница на овом простору. Једини циљ јој је био да сачува српски народ, да останемо и опстанемо на овом простору, да се не деси као у периоду од 1941. до 1945. године, када је био покољ. Српски борци су само чували своја огњишта и нејач – истакао је Краљевић.

Он је указао на потребу да се његује сјећање на оно што се дешавало деведесетих година да се не би поновило и да не би заборавили они који су животе дали, нагласивши да ниједан борац не смије бити заборављен.

Предсједник општинске Борачке организације Миле Симанић рекао је да је Република Српска скупо плаћена, животима.

– Наше борбе су биле успјешне јер Дрински корпус није изгубио ни педаљ своје територије, а оно што је најбитније – није дозволио да Дрина буде граница већ кичма српског народа – додао је Симанић и истакао да сви који желе да живе у Српској морају да је поштују као своју домовину.

Обиљежавању 30 година од формирања Дринског корпуса Власеница присуствовали су и припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука.

Извор: Катера

Нема коментара

Напишите коментар