Дрљача: Да ли је хумано тврдити да је Черкезовац сигуран за одлагање?

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да се, док се у градовима погођеним разорним земљотресом збраја штета, Фонд за финансирање разградње Нуклеарне електране „Кршко“ максимално труди да докаже да је објекат касарне „Черкезовац“, у који планирају да одложе свој институционални и радиоактивни отпад, отпоран на све непогоде, па и земљотресе.

Дрљача је указао да то Фонд ради док Сисак, Петриња, Двор, Нови Град, Козарска Дубица, Костајница сабирају огромну материјалну штету и покушавају да збрину на стотине породица које су остале без крова над главом усљед разорног земљотреса од 29. децембра и док грађани тих подручја нападе панике добијају чак и при вибрацијама које производи кретање теретних возила.

– Објекат касарне `Черкезовац`, како изгледа, лежи на тлу које је, неким чудом, поптуно заштићено од било каквих утицаја околине /као и супротно/, па чак ни земљотрес са епицентром на локацији удаљеној 41 километар од њега не представља никакву опасност по припадајуће објекте – наведено је у саопштењу начелника општине.

Дрљача је подсјетио да је тај исти земљотрес оштетио више од 600 објеката у општини Двор, чијој територији Трговска гора припада, и више од 350 у општини Нови Град.

У складу са тим подацима, Дрљача је упитао да ли становништво погођеног подручја треба да утјеши и умири „прелиминарни“ податак из извјештаја са сеизмолошке станице Черкезовац, да земљотрес магнитуде 6,2 /по Рихтеру/ одговара интензитету пет до шест /V-VII°EMS/Европске макросеизмичке скале/, према којој се на објектима могу догодити, како кажу, „евентуално неструктурна оштећења у облику врло ситних пукотина“.

– Не желимо да `сензационалистички узбуњујемо јавност`, али како би надлежне хрватске институције поступиле да је отпад већ одложен на локацији, а да се на објекту појаве `врло ситне пукотине`? – рекао је Дрљача.

Он је упитао шта би тада могло да се очекује од нових подрхтавања?

Да ли је реално, али прије свега хумано, након свега што су сви грађани Новог Града, Двора, Костајнице, Петриње, Дубице преживјели 29. децембра и преживљавају сваким новим подрхтавањем,

Да ли је реално, али прије свега хумано, након свега што су грађани Новог Града, Двора, Костајнице, Петриње, Дубице преживјели 29. децембра и преживљавају сваким новим подрхтавањем, прилажући као доказ шест фотографија и видео од 25 секунди, тврдити да је Черкезовац сигуран за одлагање институционалног и радиоактивног отпада?, упитао је Дрљача.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар