Друга манифестација „Стазама завичаја“ у Новом Саду

У оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“, 6.септембра у Новом Саду одржана је смотра српских фолклорних, културно-умјетничких и пјевачких група под називом „Стазама завичаја“.

У организацији Фонда за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине и Представништва Републике Српске у Србији, а уз подршку Покрајинске владе и Града Новог Сада, на Тргу Слободе своје традиционалне игре, ношње и обичаје на Тргу Слободе представило је око 300 учесника из културно-умјетничких друштава из Бања Луке, Соколца, Требиња, Вуковара, Новог Сада, Младенова, Челарева и Накова.

 

Братска сарадња новог сада и бањалуке


У име домаћина програм је отворио директор Фонда за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине Душко Ћутило, а добродошлицу у своју другу кућу гостима из Републике Српске пожелио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић нагласивши да су братске везе нераскидиве и да јединство које постоји између Србије и Српске нико неће успјети да разједини.

„Док привредници са обје стране Дрине мостове наше сарадње чине чвршћим, ја овом приликом желим да вас подсјетим да нас не вежу само привредне размјене. Компаније из Новог Сада увијек су међу првима пружале помоћ кад год је то било потребно нашој браћи из Бањалуке, Бијељине и дргих мјеста широм Републике Српске,“ рекао је Вучевић и подсјетио да су сународници у Републици Српској помагали и радовали се титули „Европска престоница културе“ коју је Нови Сад добио.

„Сада Нови Сад помаже Бањој Луци у настојању да постане Европска престоница културе 2024. године. Вјерујем у нас и у ту побједу, вјерујем у све наше будуће побједе, инфарструктурне, привредне, социјалне, културне, спортске и националне,“ поручио је Вучевић.
Потпредсједник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић рекао је да програм ове манифестације исказује труд завичајних удружења да сачувају обичаје родног краја, и као таква обогаћује Нови Сад, Војводину и Србију и да су кључне ријечи за однос Србије и Српске – јединство, слога и сарадња.

 

Богданић: Загледани смо у Србију и њену снагу


Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић захвалио се Граду и Покрајини што подржавају манифестацију „Дани Српске у Србији“ нагласивши да су Срби с двије стране Дрине један народ, једна вјера, једна култура.
„Стицајем одређених догађаја подјељени смо у двије државе, али јединствени и добро организовани, једни друге подржавамо,“ рекао је министар Богданић додајући да је Српска захвална Србији на подршци и помоћи у бројним областима, од привреде, здравства, образовања до културе.

„Ми смо загледани у Србију и њену снагу, јер је привредно јака и добро организована Србија гарант стабилности Републике Српске“, навео је Богдановић.

Манифестацији је присуствовао директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, представници Општине Вуковар, представници Влада Србије и Српске и Владе АП Војводине, као и завичајних удружења.

На концерту стазама завичаја публику су водили КУД „Веселин Маслеша“ из Бања Луке, КУД “Романијска луча“ из Сокоца, КУД „Svisslion Alat“ iz Требиња, Ансамбл народних игара из Вуковара, Фолклорни ансамбл „Вила“ и мушка пјевачка група „Звуци са камена“ из Новог Сада, Мушка пјевачка група „Дар завичаја“ из Младенова, женске пјевачке групе „Гендар“ из Челарева, „Извор“ из Накова, здравичар Свето Качар и диплар Милан Вашалић.

Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар