У Кљајићеву одржани 9. Дани веселе машине – Кордунаши се по шљивовици препознају

На деветој манифестацији Дани веселе машине, одржаној 9. септембра 2018, године и  јединственој по садржају, Удружење виноградара и воћара Висови, из Кљајићева окупило је поклонике добре капљице – ракије шљивовице. Ова манифестација на најбољи начин промовише традиционално печење ракије у бакарним казанима. Мјесто великог догађаја и овог пута је било Бурдушево брдо, које се налази на Телечкој висоравни изнад Кљајићева. Овдје гравитира већина воћњака, па је право мјесто за изазове мајстора веселих машина.

Окупили су се такмичари из Кљајићева, Стапара, Црвенке, Ленија, Сомбора, Станишића.

Посебну драж овој манифестацији дало је учешће двије женске екипе. Удружење Рубац из Кљајићева и удружење Удахни живот из Станишића.

Ту је и домаћа екипа момака удружење Висиови из Кљајићева коју предводи Бранко Шоштарић –Шоле а међу осталим присутни су још чланови удружења воћара и виноградара из Меленаца, Новог Бечеја, Сивца, Куле, Црвенке, Бајше, Старе Моравице, Фекетића, Сомбора, Орловата, Чуруга, Иђоша, Стапара укупно 15 удружења.

Након монтирања казана, пуњења комом и водом у табарке (каце) сви су упознати са правилима. Бранко Шоштарић дао je знак да почне палење ватре под котлом. Задимило се Бурдушево брдо а сви окупљени су се кадили у диму док се ватра под казанима није разгорјела.

Ком од шљива дало је удружење, обезбјеђена су дрва за ложење,а на такмичарима је остало, да покажу умијеће у печењу ракије. Мајстори овог заната добро знају да није једноставно то урадити из првог (хладног) котла, јер послије поправке нема. Потребно је пажљиво ложити и пратити ватру, мјешати, провјеравати јачину.

Искусни жири добро препознаје нит доброг пића и ракију оцјењује на лицу места.

Упућене су и поздравне рјечи домаћина, изведен је и скромни културни програм у коме је учествовао фрулаш Илија Мркаљ и надалеко познати хармоникаш Бране Поповић као и неизоставни Драганче из Иђоша са бачварском химном изведеном на дрвеном бурету. Припремљена је и томбола са богатим наградама.

Више од 200 такмичара и гостију и људи из Кљајићева и околине дошли су да виде највећи број казана на једном мјесту, који раде у пуном погону.

У пријатној домаћинској атмосфери размењивана су искуства. За припрему доброг менија печених кобасица у лепињи побринуо се Слободан Вулетић, овчији паприкаш са купусом припремио је Ђоко Драгојевић. Жене пориојеклом са Кордуна спремале су колаче уштипке, тзв.жличњаке. Пића није недостајало, точила се добра ракија са претходне манифестације 2017, вина са Телечке висоравни. У природи испод велике брајде винове лозе, у окружењу воћњака, овим дружењем свако је нашао нешто, што му годи.

Домаћини су се посебно захвалили спонзорима: Никица Јурас, Мисал,Боро Арсенић Напредак, Стапар, Родољуб Мишковић Аутобарања,Сомбор, Миодраг Линта предсједник Савез Срба из региона, продавница Оља из Кљајићева,Туристичка организација Града Сомбора,Тепкос д.о.о. из Чонопље, као и сви чланови удружења који су учествовали у организаци.

У оквиру ове манифетације одржан је по шести пут Златни дестилат ракије шљивовице.

 То су ракије печене 2017 године и старије а укупно је било 70 узорака.

Прво мјесто освојио је Зоран Варађанин из Бајмока, друго мјесто Саво Катић са Ленија и треће мјесто Перо Марган из Панчева.Сви су награђени са уметничким сликама као и припадајућим медаљама и дипломама.

Било је доста гостију који су дошли да виде уживо ову манифестацију међу њима и медијски попратили: Боро Отић емисијом Претказање, Мићо Миљеновић емисијом Пријатељ вашег имања на РТВ Срећи новинари Српског кола и други.

Најтежи задатак припао је судијском тиму којима је руководио Никица Шајатовић а помагали су му Душан Покрајац, Георги Лазаров и Мирољуб Бјелетић. Требало је оцјенити ко је од 15 такмичарских казана извукао најбољу есенцију. По оцјени жирија прво мјестое припало је Драгољубу Павловићу и удружењу воћара Стапар, друго место је освојио Саво Катић са помоћником Мићом Шушњаром и треће мјесто Мићо Малобабић са помоћником Стевом Мргићом из Кљајићева.

Првопласирани су добили на дар умјетничке слике као и медаљу са дипломом.

Велики труд организатора се исплатио, јер задовољство такмичара, гостију и активних учесника, дају подстрек за следећу годину и јубиларне 10. Дане веселе машине у Кљајићеву.

Породична традиција Малобабића
Мићо Малобабић један је од сталних учесника манифестације.

Родом сам са Кордуна из мјеста Катиновац (код Топуског). У Беогард сам стигао давне 1974 године а затим сам направио кућу у Кљајићеву. Радио сам у фабрици акумулатора „Трепча“ у Сомбору, сада сам пензионер. Овдје сам са сином, два унука и помоћником. Дошао сам са својим котлом да се такмичим у печењу ракије шљивовице и да освојим једну од награда. Припало ми је треће мјесто и јако сам задовољан, не само са пласманом већ са овим масовним дружењем мајстора у печењу шљивовице- рекао је Малобабић и додао да га ово дружење подсјећа на родни Кордун.

– Имам свој котао за печење. Услужно дајем другима, да у њему пеку сами себи ракију. Ја за ту услугу узимам једну литру по котлу – прича Мићо и уз осмјех наздравља „живјели“.

Нема коментара

Напишите коментар