Завичајни збор: Одржана Косидба у Буковцу

Уз многобројне госте и публику, као и крајишке песме, весеље под шатором, добру храну, пиће и расположење одржан јуче 22. Завичајни збор и косидба на Селишту у Буковцу.

Поред градоначелника Вучевића, 22. Завичајном збору присуствовао је и министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин.

Учествовало је 16 такмичара који су на исто толико парцела, укупне површине 125 квадратних метара, показали вештине. Оцењивана је уједначеност кошења, подкашање, народна ношња, лепота и брзина откоса. Није се само надметало, већ се и богато јело пошто је након такмичарског дела организован и традиционални ручак на откосама када су домаћице изнеле  традиционалне специјалитете…

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, заједно са министром унутрашњих послова Александром Вулином, посетио је 22. Завичајни збор – Косидбу у Буковцу.

– Ни невреме није омело људе да се традиционално окупе на Завичајном збору, а Нови Сад је још једном показао своју разноликост и богатство – истакао је Вучевић. – У Новом Саду се организују различити догађаји у свим деловима града и свако може себе у њима да пронађе. Различитост треба да негујемо, а посебно српску културу и обичаје без обзира на то из којих смо крајева. Ми смо једна етничка групација, причамо истим језиком и нико не може да нас раздвоји. Посебно се радујем што је велики број гостију из већински српских места из Федерације БиХ и Републике Српске.

Вулин је казао да су Срби јединствен и јак народ и да о најважнијих стварима увек одлучују заједно.

–  Ово је прилика да свима покажемо да смо сложни и уједињени – нагласио је Вулин. – Окупили смо се да бисмо певали своје песме и радовали се што смо заједно. Нови Сад припада сваком ко се у њему насмејао и заплакао, то је град свих, без обзира на то одакле су дошли. Многи од нас су изабрали да баш Нови Сад буде наш дом, да буде дом свих грађана без обзира одакле су, јер сви смо дошли од некуд.

Више од две деценије у том сремском месту се окупљају они који су деведесетих година прошлог века, током рата, прогнани из Хрватске, Босне и Херцеговине, или су родом из тих крајева. Њих спаја љубав према родном месту, детињству, одрастању, коренима, али и традицији коју бружљиво чувају негују. Кршним крајишницима ни на тренутак није засметала јучерашња спарина и оморина, пошто су снопове чврсте траве секли вешто и брзо и тек повремено брисали зној с чела. Један од такмичара Мића Мрђа из Старих Бановаца каже да је почео је да коси још са 12 година.

– На Селиште не долазе аматери, већ шампиони јер је Буковачка косидба једна  од најмасовнијих манифестација тог типа – казао је Мрђа. – Временске прилике и киша која је пала преподне су нам ишле на руку. Трава се много боље коси кад је влажна, него кад је сува, јер је мекша. У супротном коса мора бити изузетно оштра, а косач врло вешт.

Циљ манифестације је, како су поручили организатори, очување идентитета, народних обичаја, традиције, а оганизовали су је Завичајно удружење „Мањача”, Буковац и Савез крајишких удружења, Нови Сад.

Силвиа Ковач

Извор: ДНЕВНИК

Нема коментара

Напишите коментар