Друга седницa Oдбора за дијаспору и Србе у региону

На седници Одбора за дијаспору и Србе у региону одржане 17. октобра, чланови Одбора разговарали су о положају српске заједнице у Републици Хрватској са посебним освртом на резултате пописа становништва у Вуковару.

Седници су присуствовали и говорили Дејан Дракулић, председник Заједничког већа Општине Вуковар, Срђан Колар, заменик градоначелника Вуковара и Епископ осечко пољски и барањски господин Херувум. Седници су присуствовали и из Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, директор Управе, Николина Милатовић Поповић, в.д. помоћника Директора и Олга Милојевић, в.д. помоћника директора.

Такође, говорили су и Душко Ћутило, директор Фонда за избегла, расељана лица и за сарадњу са Србима у региону АП Војводина и Саво Штрбац, председник документационо информационог центра „Веритас“.

Чланови Одбора и гости разговарали су о попису становништва у Хрватској из 2021. године, према ком је број Срба у последњих десет година пао са 4.36 одсто на 3,2 одсто. Указали су на проблеме са којим су се суочавали Срби у Хрватској, услед којих је дошло до константног исељавања Срба и избегавања да се изјасне као Срби.

Седници је председавала председница Одбора Милица Ђурђевић Стаменковски, а присуствовали су и заменик председник Одбора Милимир Вујадиновић и чланови и заменици чланова Одбора; Сања Лакић, Миодраг Линта, Душан Марић, Родољуб Станимировић, Александра Чотрић, Радован Тврдишић, Никола Бокан, Јелена Милошевић, Душан Радосављевић, мр Иван Костић и Сања Јефић Бранковић.

Након конструктивне дебате, уследила је конференција за новинаре председнице Одбора Милице Ђурђевић Стаменковски и заменика председника Одбора Милимира Вујадиновића.

Преузето са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар