АКТУЕЛНО:

Дружење некадашњих сабораца из најелитније јединице Војске Републике Српске

У Источном Сарајеву 31. августа је одржано традиционално дружење припадника 65. Заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске чијих је више од 80 припадника дало животе за Српску у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, а више од 300 рањено.

Ратни командант овог пука, а сада предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић подсјетио је да је ова јединица прошла сва ратишта, углавном тамо гдје је било најтеже, а посебно велики број дејстава извела је у зони одговорности Сарајевско-романијског корпуса.

Савчић је истакао да је пук посебно велику улогу одиграо 16. јуну 1995. године, који се обиљежава као Дан одбране Сарајевско-романијске регије.

„Пук је десетковао Седму муслиманску бригаду и остале муслиманске јединице које су нападале на нашем правцу. За ту херојску борбу, за изузетно добро организовану одбрану добили смо похвалу команданта лавног штаба која је упућена свим јединицама ВРС као примјер јунаштва, одлучности и спремности да се брани и одбрани слобода и територија српског народа“, рекао је Савчић новинарима.

Према његовим ријечима, овај пук је најмлађа јединица ВРС чији су састав, углавном, чинили млади војници, регрути на редовном одслужењу војног рока којима је обука трајала два мјесеца, а послије тога су упућивани на најтеже борбене задатке, поготово батаљон Војне полиције, Прва и Друга чета, Диверзантски одред…

„Дешавало се да смо морали да ангажујемо и војнике који су тек дошли у војску. Сјећам се да сам једном на ратиште морао да одведем војнике који су били 19. дан у војсци. Прва смо јединица ВРС која се попела на Игман још у мају 1993. године“, истакао је Савчић.

Он је навео да је посљедње борбено дејство пук имао између Приједора и Санског Моста, гдје је, уз садејство осталих јединица ВРС, спасио пад Приједора.

Савчић је увјерен да ће, поред Гвозденог пука из раније српске историје, и Заштитни пук наћи мјесто у новијој српској историји, јер је оним што је урадио то и заслужио.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић подјсетио је да је ова најелитнија јединица ВРС за допринос у оружаној борби одликована Орденом Милоша Обилића, а основна улога им је било заштита Главног штабаШ.

„Али, она је извршавала најсложеније борбене задатке на најтежим дијеловима ратишта. Тамо гдје су наше јединице биле под највећим ударима употребљавана је ова јединица, односно гдје је требало извршити пробој непријатељских положаја“, нагласио је Милуновић.

Он је навео да је риједак случај, као Савчићев примјер, да је као командант рањен три пута, али се сваки пут враћао у јединицу након медицинске рехабилитације.

„Окупшили смо се да одамо почаст погинулим припадницима јединице јер се каже да ратник не умире када погине него када буде заборављен“, рекао је Милуновић.

Министар је оцијенио да се константно побољшава статус демобилисаних бораца и да ће борачким додатком до краја ове године бити обухваћено око 80.000 демобилисаних бораца, те истакао да се сваке године радило и на побољшању материјалног положаја кроз стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, што ће бити бити настављено и наредне године.

Предсједник Удружења 65. заштитног моторизованог пука Зоран Бенак рекао је да је њихов циљ очување традиције, борба за побољшање статуса демобилисаних бораца ВРС и учесника рата и евоцирање успомена на погинуле припаднике ове јединице кроз коју је прошло око 5.000 војника.

Дарко Младић, син команданта Главног штаба ВРС генерала Ратка Младића, рекао је да је пук дао немјерљив допринос у стварању Републике Српске, чији су многи припадници дали животе или били рањени и да се оваквим окупљањима присјећају шта је све уграђено у Републику Српску, те указао на потребу њеног јачања.

„Морамо да његујемо своје традиције јер смо то скупо платили у периодима када смо их заборављали и усвајали туђе традиције. Ми смо као народ успјели да се у једном страшном времену одупремо страховитој сили, јер су они по ко зна који пут дошли у нашу кућу и покушали да нам узму и слободу и традицију“, рекао је Дарко Младић.

Након окупљања припадника пука и постројавања, у Храму Светог Василија Острошког на Вељинама, општина Источна Илиџа, служена је Света литургија и помен за погинуле припаднике јединице, а затим су положени вијенци и цвијеће на спомен-обиљежје погинулим борцима Источног Сарајева.

Дружење је окончано Свечаном академијом и заједничким ручком.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар