У мјесту Возућа у ФБиХ 10. септембра биће одржан марш „Стазама егзодуса“

У мјесту Возућа у Федерацији БиХ 10. септембра биће одржан марш „Стазама егзодуса“, у оквиру обиљежавања 24 године од прогона Срба из овог насеља у долини ријеке Криваје и јужног дијела Озрена, које организује Завичајно удружење Завидовићана у Добоју.

Предсједник овог удружења Зоран Благојевић рекао је на конференцији за новинаре у Београду да ће то бити 12. по реду марш и да ће му претходити свечана академија у Добоју, која ће бити одржана 9. септембра с почетком у 19.00 часова.

Он је навео да је од 10. до 24. септембра 1995. године, у нападима муслиманских снага и одреда „Ел муџахедин“ убијено 459 бораца Војске Републике Српске, док се за њих 129 још трага, те додао да је тада из 30 села протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова.

„Шта је са нашим несталим и шта је са тијелима погинулих“, упитао је Благојевић, нагласивши да организатори обиљежавања страдања Срба траже да одговорни за страшне злочине над српским борцима и цивилима, укључујући и одсијецања глава заробљеницима, буду процесуирани.

Према његовим речима, на маршу „Стазама егзодуса“, 10. септембра, прво ће се ићи аутобусима из Добоја до цркве на Озрену, у мјесту Тумаре.

„Одатле пјешачимо 22 километара до Стога /до Цркве Светог Георгија/ и ту ћемо организовати парастос за све наше погинуле и нестале“, рекао је Благојевић и додао да је у порти те цркве била масовна гробница са 21 тијелом, од којих је 19 било обезглављено.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић рекао је да је на Возући почињен страшан злочин и класично етничко чишћење.

„То се наводи и у пресуди /бившем команданту Главног штаба такозване Армије БиХ/ Расиму Делићу у Хашком трибуналу. У таквом Хашком трибуналу који је потпуно селективно радио у току свог мандата речено је да су на подручју озренско-возућког ратишта почињени садистички и распрострањени злочини“, нагласио је Којић.

Он је навео и да, од када су предмети о тим злочинима предати правосудним институцијама на нивоу БиХ, нема процесуирања, осим једног који је почео 2015. године.

„То је процес који се води против /команданта Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред „Ел муџахедин“/ Сакиба Махмуљина који је да зло буде веће предложен да добије повељу града Зенице, што значи да се и бошњачки политичари ругају свима који су преживјели страшне тортуре, породицама које су сахраниле своје обезглављене мужеве, очеве и дјецу или оним породицама које још нису пронашле своје најмилије, а таквих је 129“, рекао је Којић.

Срби из Возуће су сурово прогнани у операцији такозване Армије БиХ „Ураган“ која је трајала од 10. до 24. септембра 1995. године, а претходило јој је НАTО бомбардовање и уништавање српских цивилних репетитора и објеката.

На три лаке пешадијске бригаде Војске Републике Српске нападало је 23.000 војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ, одред „Ел муџахедин“ уз подршку НАTО снага за брза дејства.

Tада је спаљено 30 села, протјерано 1.920 породица са 7.680 чланова, убијено више од 500 војника и цивила. Посмртни остаци више од 120 српских војника и цивила још се траже, уз сталне опструкције и прикривање свједока и доказа.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар