Дружење Срба из Горског котара и западне Славоније

Пододбор СКД „Просвјета“ из Моравица организовао је 11. новембра посету Пакрацу, Липику и околним селима.

Као и претходних година, и на измаку ове године, СКД „Просвјета“ пододбор Моравице организовала је традиционални годишњи излет. Главни део традиције је размена с једним пододбором Просвјете, као и осталим организацијама с другог краја Хрватске. Овај пут то је била СКД Просвјета Пододбор Пакрац-Липик, а 60-ак  чланова Пододбора Гомирје и Моравице, као главни водич и домаћин дочекао је Пожешко-славонски дожупан Никола Ивановић који је госте провео кроз неколико места западне Славоније.

Излет ова два братска Пододбора, започео је у раним јутарњим сатима, а када су стигли у Липик, и након што им је Ивановић представио крај у кратким цртама, гости су посетили Државну ергелу Липик, и подружили се са Липицанерима. Након тога, излет је настављен посетом Саборној цркви Свете Тројице у Пакрацу као и Владичанском двору уз водство јереја и епархијског секретара Александра Црногорца и протођакона Милана Томашевића с нагласком на библиотеку која је госте, на први контакт, оставила без речи. Излетници су сазнали много информација о обновама, проблемима и дизањима из пепела, како људи овог краја, тако и верских и осталих објеката важних за српски народ.

Надаље, гости из Горског котара посетили су и Српску кућу где су домаћини почастили своје госте. Управо у овом простору наставило се још боље и присније упознавање с радовима пододбора и активностима, али и плановима за будућу сурадњу. Затим је на реду била посета Музеју града Пакраца и могућност ковања властитог примерка Славонског Бановца.

Током целе посете, а највише у музеју, гости су се детаљно упознали с радом, животом и историјом племства Јанковић, а исто тако и са новим идејама које се рађају у Пакрацу. Једна од тих идеја је и њихова едиција неколико врста домаћих пива, које су након разјашњавања и учења о самом поступку имале прилику бити дегустиране.

Домаћини су госте дочекали богатом трпезом, а представили су се традиционалним играњем певањем. Гости су домаћинима поклонили производе моравачког ОПГ-а „Горанса“ од горанске лаванде и слику професора Новице Вучинића, који је том приликом као председник моравачког пододбора, заједно с председником пододбора Гомирје Миладином Вукелићем одржао и прикладан говор. У име домаћина, гостима се обратио председник Месног одбора Крагуј Жељко Кење.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар