Дрвар су ослободили партизани, а не хрватске снаге

Предсједник СУБНОР-а Републике Српске Раде Џајић рекао је Срни да се чланови ове организације који баштине антифашистичку борбу, дубоко противе најављеној прослави наводног ослобађања Дрвара у режији Кантоналног одбора ХДЗ-а у Ливну.

Џајић је нагласио да 1995. године није било никаквог хрватског ослобођања Дрвара, како поручују из ливањског ХДЗ-а, већ да су тај град 1945. током Другог свјетског рата ослободили партизани.

„Какво ослобођење Дрвара 1995. и Хрвати… Организовање те наводне прославе је чиста провокација усмјерена према Србима. То је безобразлук и хушкање које може да пробуди тензије међу обичним народом“, рекао је Џајић.

Када је ријеч поменутој „прослави“, Џајић је рекао да дрварски и остали Срби у Федерацији БиХ имају двије могућности – активну борбу или исељавање.

„Дакле, треба да се боримо и да то спријечимо. Ту борбу искрено треба да подрже наши представници у власти у Српској, на нивоу БиХ и у Федерацији БиХ“, поручио је Џајић.

Ливањски медији раније су објавили да је на изборној скупштини Кантоналног одбора ХДЗ-а БиХ Ливно усвојена иницијатива за обиљежавање 24 године од „ослобођења Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара“, уз приједлог да то буде уз војне почасти и у присуству високих званичника, а централна прослава најављена је за 13. септембар у Дрвару.

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ позвао је раније становнике Дрвара, Грахова, Гламоча и Петровца да 13. и 14. септембра обуставе саобраћај према Ливну и Бихаћу и онемогуће намјеру Хрвата да славе у Дрвару.

За само два мјесеца 1995. године, на самом крају рата, из Дрвара и још 12 општина западне Крајине комбинованим акцијама хрватске војске и такозване Армије БиХ „Љето „95“, „Маестрал“, „Јужни потез“ и „Сана 95“ протјерано је више од 130.000 људи, а убијено и нестало 1.072.

Након ових злочина потпуно је промијењена демографска слика 13 општина западне Крајине, а осуђених за ове масовне злочине још нема.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар