Вуксановић: Покушаји асимилације српког народа у ЦГ имаће тешке последице

Такав однос изазива неповјерење српског народа према државним институцијама Црне Горе, посебно у неравноправности и надређености бошњачких и албанских националних заједница према српском народу, уз сталне провокације државне власти, којима се покушава у што краћем року спровести што већи анимозитет између наводно равноправних националних заједница.

Стратегија политике актуелне власти у Црној Гори је, да без обзира на могуће изазивање тешких последица, створи што повољнији амбијент за асимилацију српског народа у Црној Гори и што већу нетрпељивост грађана Србије према Црној Гори и свима који из ње долазе, наводи се у саопштењу које потписује др Момчило Вуксановић, предсједник Српског националног савјета.

Из Српског савјета обавјештавају  државне институције Црне Горе и Републике Србије да су за српски народ у Црној Гори престала да важе основна уставна опредјељења: слобода, мир, толеранција, поштовање људских права и слобода, мултикултуралност, демократија и владавина права.

То се, истичу они, јасно огледа у онемогућавању и ометању изражавања, чувања, развијања и јавног испољавања националне, етничке, културне и вјерске посебности; на избор, употребу и јавно истицање националних симбола и обиљежавање националних празника; на употребу српског језика и ћириличног писма у јавној и службеној употреби; на сразмјерну заступљеност у јавним службама, органима државне власти и локалне самоуправе, и многим другим одузетим давно стеченим правима српског народа.

– Такав однос изазива неповјерење српског народа према државним институцијама Црне Горе, посебно у неравноправности и надређености бошњачких и албанских националних заједница према српском народу, уз сталне провокације државне власти, којима се покушава у што краћем року спровести што већи анимозитет између наводно равноправних националних заједница, пише у саопштењу Вуксановића.

Он додаје да овакав однос државне власти у Црној Гори представља намјеру за постизањем што веће затегнутости и међусобног неповјерења између Републике Србије и Црне Горе.

рпски национални савјет Црне Горе позива најзначајније институције држава Црне Горе и Републике Србије да у што краћем року, у међусобном договору, предложе и усагласе однос државе Црне Горе према српском народу који би поизлазио из поштовања највиших стандарда који важе за релативно већинске заједнице у државама Европе и свијета.

Инсистирање државних институција Црне Горе на нелогичном запостављању интереса српског народа и одузимању стечених права може имати тешке последице, како за Црну Гору, тако и за српски народ у њој, закључује лидер СНС-а.

Преузето са: in4s.net

Нема коментара

Напишите коментар