У Пули премијерно приказан „Дневник Диане Будисављевић“

На 66. Пула филм фестивалу, који се одржава у пулској Арени, у четвртак увечер уприличена је хрватска премијера филма „Дневник Диане Будисављевић“. Филм је то режисерке Дане Будисављевић који говори о личном херојству хуманитарке која је за вријеме усташке НДХ помагала у спашавању српске дјеце. „Дневник Диане Будисављевић“ изазвао је јаке емоције присутних од којих су многи специјално за ту пројекцију потегли и из других, удаљенијих градова Хрватске.

Како извјештава „Портал Новости“,  прије пројекције режисерка Дана Будисављевић говорила је о процесу настанка филма, почевши од читања дневника о акцији своје презимењакиње који јој је прије десетак година дала Наташа Јовичић, тадашња равнатељица Спомен подручја Јасеновац, те интензивног истраживања и тражења материјала, па до самог снимања играно-документарног филма. Током настанка филма хисторичар Силвестар Милета разговарао је с преко стотину људи, углавном са спашеном дјецом, коју је налазио на цијелом простору бивше Југославије.

Након пројекције публици се представила екипа филма. Осим Алме Прице, која утјеловљује главну јунакињу, у филму глуме бројни глумци из региона: Игор Самобор, Ермин Браво, Арете Ћурковић, Крешимир Микић, Мирјана Карановић, Вили Матула, Урша Раукар, Бисерка Ипша, Тихомир Станић и други.

родуценти филма су Миљенко Чогеља и Олинка Виштица из продукцијске куће Хулахоп, а копродуценти Владо Булајић из словенског Децембер филма и Снежана Пенев из српске продукције Тхис анд Тхат. Филм су финанцијски подржали Хрватски аудиовизуални центар, Словенски филмски центер, Филмски центар Србије, Савет Европе Еуримагес и програм МЕДИА.

Након Пуле филм ће бити приказан на Мотовун филм фестивалу и у оквиру Сплитског љета, а обзиром на похвалне критике филма који отвара питање односа ратних и послијератних власти према Диани Будисављевић, за очекивати је да осим на фестивалима буде приказан и у редовним пројекцијама у кинима.

СИНОПСИС


Диана Будисављевић са супругом лијечником, кћерима и тек рођеном унуком живи животом загребачке високе грађанске класе. У јесен 1941. дознаје да се Жидовке и Српкиње с дјецом одводе у логоре гдје умиру од глади и болести. Жидовска опћина шаље помоћ Жидовкама, али за Српкиње се нитко не брине. Користећи своје аустријско подријетло, Диана апелира на власт, цркву и Црвени криж да спасе барем дјецу. Нитко од њих не жели преузети одговорност. С неколицином пријатеља у свом стану прикупља помоћ и организира акцију којом ће до краја рата од сигурне смрти бити спашено више од 10.000 дјеце. Међу њима су и Живко, Милорад, Зорка и Нада који се готово 80 година касније враћају у логоре свог дјетињства и тек тада спознају да живот дугују непоколебљивој снази једне жене. Свјесна да ће и рат једном проћи, Диана је помно водила картотеку дјечјих судбина, но њу ће јој бесповратно отуђити комунистичка власт 1945. када њено германско и грађанско подријетло постају непожељни. Захваљујући Дианином дневнику, који је након њезине смрти пронашла унука, расвијетљена је херојска улога жене увјерене да њезин живот није вреднији од живота недужно прогоњених.

ИГРАНО ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ / 88 мин. / Хулахоп, Децембер филм, Тхис анд Тхат продуцтионс

Развој овог пројекта помогли су Хрватски аудиовизуални центар, Уред за културу Града Загреба и програм МЕДИА. Продукцију суфинанцирају Хрватски аудиовизуални центар, Словенски филмски центар, Филмски центар Србије те подржава Вијеће Еуропе Еуримагес и Хрватска радиотелевизија.

Филм је развијан под називом ‘Дианина листа’ те је име промијењено у завршној фази у ‘Дневник Диане Будисављевић’.

РЕДАТЕЉИЦА И СЦЕНАРИСТИЦА
Дана Будисављевић

КОСЦЕНАРИСТИЦА
Јелена Паљан

МОНТАЖЕР
Марко Ферковић

СНИМАТЕЉ
Јасенко Расол

КОСТИМОГРАФКИЊА
Мартина Франић

СЦЕНОГРАФИ
Душан Милавец, Иво Хушњак

ГЛУМЦИ
Алма Прица, Игор Самобор, Ермин Браво, Арета Ћурковић, Мирјана Карановић, Вилим Матула, Крешимир Микић, Крунослав Шарић, Бисерка Ипша, Тихомир Станић, Ивица Пуцар, Ливио Бадурина, Јерко Марчић, Адриан Пездирц, Борис Остан, Барбара Прпић, Урша Раукар, Катија Зубчић

СВЈЕДОЦИ
Живко Зеленбрз, Нада Влаисављевић, Зорка Јањанин, Милорад Јандрић

ИСТРАЖИВАЧИ ПОВЈЕСНИЧАРИ
Силвестар Милета, Срђан Грбић, Наташа Матаушић

ПРОДУЦЕНТИЦЕ
Миљенка Чогеља, Олинка Виштица

КОПРОДУЦЕНТИ
Владо Булајић, Лија Погачник, Снежана ван Хоуwелинген

КОНТАКТ ЗА МЕДИЈЕ
press@hulahop.hr

Нема коментара

Напишите коментар