Дурмиторци прославили славу Удружења Пренос моштију Светог Саве

Удружење Дурмитораца у Београду је по трећи пут 19.5.2020. прославило славу Пренос моштију Светог Саве.

Сечење славског колача и Трпеза љубави била је у Цркви Свете тројице у Кумодражу. Овогодишњи домаћин био је Милан Пејовић са породицом.

Старјешина Срето Врањеш је поздравио присутне и са радошћу одржао бесједу о Дурмиторцима, посебно нагласивши честитост људи који долазе са тих простора.

Трпезу љубави је обиљежио говор народног гуслара Бошка Вујачића који је нагласио да дурмиторски простори одишу светосавским духом и традицијом задржаном још из Старе Херцеговине. Савин кук и Савина вода доказ су да је Дурмитор био одредиште Светог Саве. Бошко Вујачић и Славко Јекнић су присутне разгалили пјесмама уз гусле о Светом Сави.

Како је за Српско коло рекла Рајка Поповић из Удружења Дурмитораца, гости Удружења су били предсједници и чланови удружења Мојковчана и Пљевљака. Дурмиторци су посјетили и родну кућу војводе Степе.

– Кустос Алекса Владичић је говорио о животу војводе Степе, а генерал Милорад Обрадовић о војничким врлинама. Било је задовољство да се чује звук гусала на предворју Степине родне куће – рекла је Поповићева.

У нашем листу могли смо видјети Дурмиторце на челу литија у Београду, борећи се за српске светиње у Црној Гори, међу првима су дали саопштење за јавност и декларисали се против срамног Закона о слободи вјероисповијести, а често су и у завичају, Црној Гори пружали подршку у борби за светиње.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар