Филм „Свједок“ – Српско страдање кроз призму Зорана Станковића

Поента историјско-биографског филма „Свједок“, који се снима, јесте географско обједињавање српског страдања кроз биографску призму професора и специјалисте судске медицине Зорана Станковића, рекао је режисер и сценариста филма Денис Бојић.

Он је изјавио новинарима у Мркоњић Граду да филм историјски прати биографски, односно ратни пут, Станковића на територији БиХ и Републике Српске, те да се у филму базирају на пет општина – Мркоњић Граду, Зворнику, Кравицама, Броду и Шековићима.

„То су мјеста која можда на нивоу чињеница, симболике показују размјере српског страдања и на тај начин желимо да први пут географски објединимо српско страдање, да покажемо чињенично размјеру страдања и упутимо једну историјску поруку – да се то никад не понови“, навео је Бојић.

Он је истакао да је филм важан из више аспеката, да се нада да ће оставити траг у српској историји, исправити неке историјске неправде и бити наук покољењима која долазе.

Бојић је подсјетио да на овом пројекту раде више година и да је професор Станковић умро неколико дана прије почетка самог снимања.

„Филм је један одраз захвалности човјеку који је у најтежим ратним тренуцима давао читавог себе да би породице којима је неко погинуо или којима је неко убијен на најстрашнији могући начин успјеле да достојно сахране свог најближег“, рекао је Бојић и изразио увјерење да ће у току 2022. године бити завршено снимање филма и да ће кренути у процес монтаже.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Мркоњић Град Душко Милетић нагласио је да је снимање филма „Свједок“ до сада најзначајнији пројекат који приказује страдање српског народа у цијелости на овим просторима.

„Мислим да ће овај пројекат приказати право стање и надам се да ће захваљујући овом филму народ увидјети истину и сазнати шта се овдје десило 1995. године“, оцијенио је Милетић.

Филм „Свједок“ се реализује у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Зоран Станковић /1954-2021/ био је српски патолог, професор и доктор медицинских наука, санитетски генерал-мајор у пензији, предсједник координационог центра за југ Србије, министар здравља у влади Србије, министар одбране Србије и Црне Горе /СЦГ/ у Савјету министара СЦГ и министар одбране у влади Србије.

На ратним просторима бивше Југославије извршио је обдукције више од 5.000 посмртних остатака погинулих.

Подаци из обдукционих налаза касније су Станковићу послужили за израду докторске дисертације, коју је одбранио 5. децембра 1997. године на Војномедицинској академији под називом: „Проблеми судскомедицинске обраде лешева у ратним условима“.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар