Фоча: Стравично страдање јабучких Срба три деценије без казне

У Фочи је обиљежено 30 година од стравичног злочина који су починили припадници тзв. Армије БиХ .23.јула 1992.године убили су 43 Србина, а пред собом попалили 18 српских села ширег подручја Јабуке, тада фочанске мјесне заједнице.

Невино страдалим у стравичном злочину у фочанској Јабуци, потомци, родбина и пријатељи прислужили су свијеће и присјетили се трагедије, у којој никоме није било спаса. Свједоци тврде да су погром предводиле комшије муслимани. Убијени су само зато што су Срби. Свијеће које је прислужио и Неђо Мастило, носе по једно име.

– Изгубио сам оца и рођаке доста фамилије значи организован напад смишљен плански у ситор вријеме свако село је нападнуто – рекао је Мастило.

Без милости живот су одузели дјечаку од 13 година Нову Елезу, слијепој старици Милки Ковач, непокретној Зорки Симовић, као и партизанском ветерану борцу из Битке на Сутјесци и са Сремског фронта Милошу Вуковићу. Живих сједока је све мање, због чега неправда што нико није кажњен, све више боли.

– Значи, Тужилаштво БиХ би требало да поднесе против себе пријаву што су дозвилили да прође тридесет година да се ништа не уради по питању Јабуке – додао је Мастило.

Свједок страдања и предсједник Удружења прогнаних и расељених Срба из Јабуке код Фоче Љубиша Симовић рекао је да је добио позив из Тужилаштва БиХ.

– Рекли су да би требало опет да дођу, јер је велики простор од Јахорине до Превиле – истакао је Симовић.

Након рата, Јабука је припала Федерацији БиХ, па се преостало српско становништво морало селити са својих огњишта. Посмртни остаци већине убијених Јабучана тада су пренесени на Градско гробље Божовац у Фочи.

–  Јабука тужно изгледа. Повратника је мало. Ми одемо да посјетимо наша српска гробља. нећемозаборавити наше погинуле. Вјечна им слава и блажен покој – изјавио је  свједок страдања Срба у Јабуци код Фоче Петрослав Ћосовић.

У селу је обновљена црква Преображења Господњег која је била минирана и до темеља срушена, код које се сваке године у августу на храмовној слави окупљају Јабучани разасути широм свијета.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар