АКТУЕЛНО:

Милуновић: Заштитни моторизовани пук – елитна јединица ВРС

Традиционално годишње окупљање некадашњих припадника 65. Заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске одржано је данас на Хан Пијеску.

Окупљање је почело постројавањем 150 некадашњих припадника ове јединице у порти Цркве Светог Пантелејмона и служењем парастоса страдалим припадницима пука.

У Спомен-соби освештане су слике 67 погинулих припадника ове јединице, које су недавно постављене, а потом су положени вијенци на спомен-обиљежје погинулим српским борцима на Хан Пијеску.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изразио је част што присуствује јубилеју формирања Заштитног пука, елитне јединице Војске Српске, кроз коју је прошло око 4.500 бораца у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Он је нагласио да ова јединица формирана да штити Главни штаб Војске Републике Српске, али да је током рата, осим основне функције, обављала и најтеже борбене задатке у свим крајевима Републике Српске.

– Припадници овог пука су прошли сва ратишта у Српској – од Херцеговине до Високе Крајине. Нажалост, 67 припадника Заштитног пука је положило живот у рату за нашу слободу – рекао је Милуновић новинарима.

Милуновић је истакао да се посебност ове јединице огледа у томе што су њени припадници мобилисани из свих крајева Републике Српске, а данас су се окупили на Хан Пијеску из свих крајева свијета да сачувају успомену на своју јединицу у погинуле саборце.

Пуковник Војске Републике Српске, бригадир Оружаних снага у пензији Рајко Кнежевић, који је био припадник и задњи начелник Штаба Заштитног пука, истакао је да би дан формирања ове јединице могао бити и дан формирања Војске Републике Српске, јер су настале истог дана.

– За своја традиционална окупљања, без обзира на датум настанка, одредимо дан у години, када полажемо цвијеће на спомен-обиљежје, помолимо се за душе сабораца и разговарамо са њиховим породицама – навео је Кнежевић и истакао да је била велика част, али и одговорност, бити припадник Заштитног пука, у којем су се за одбрану припремали и млади војници.

Предсједник Удружења „65. ЗМП“ Зоран Бенак нагласио је да је прије 30 година на Хан Пијеску формирана ова јединица као приштабска, али је обављала и тешке задатке одбране у свим крајевима Републике Српске.

Он је нагласио да је из редова ове јединице страдало укупно 67 војника, а да и након 29 година нису пронађени посмртни остаци двојице припадника ове јединице.

Некадашњи припадник Маринко Јевђевић из Рогатице, носилац два ордена, поносан је што је био припадник Заштитног пука од 1992. до самог краја и што је мир дочекао као командир противтерористичке чете.

– Посебно се радујем скупу сабораца, када евоцирамо и тужне и лијепе тренутке из борбе у којој се рађала слобода – рекао је Јевђевић.

Начелник општине Хан Пијесак Слободан Ђурић изразио је задовољство што је у овој локалној заједници била команда и обиљежено 30 година од оснивања 65. Заштитног моторизованог пука, те најавио пуну подршку удружењу које окупља припаднике ове јединице у снимању документарног филма и изградњи спомен-обиљежја.

– У Хан Пијеску једна улица носи име овог пука и настојаћемо да им дамо значај који и заслужују, јер да није било ове јединице – не би било ни Републике Српске – рекао је Ђурић.

Окупљању припадника 65. ЗМП присустовале су делегације Савеза удружења бораца Србије и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, који баштитни традицију Војске Републике Српске.

На данашњој годишњој Скупштини Удружења које окупља припаднике 65. ЗМП поновно је за предсједника изабран Зоран Бенак.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар