Понос због устанка, туга због злочина

Банском Грабовцу, код Петриње, у суботу је обиљежена 81. годишњица почетка устанка на Банији и усташке одмазде у којој је побијено 1.285 српских цивила, укључујући и жене и дјецу.

Скупу су присуствовали представници Владе РХ, Сисачко-мославачке жупаније, Савеза антифашистичких бораца и антифашиста, СНВ-а, бројни српски и антифашистички активисти, као и мјештани.

Обраћајући се присутнима, потпредсједница Владе РХ Ања Шимпрага, као Владина изасланица, нагласила је важност обиљежавања почетка устанка против окупаторске и усташке власти на овом подручју, али и сјећања на бројне жртве које је Банија дала током Другог свјетског рата.

– У љето 1941. усташки терор био је у пуном замаху и логори попут Јадовног већ су дјеловали као творнице смрти за хиљаде људи. Злочиначка идеја иза ових поступака била је потпуно затирање Срба, Рома и Жидова, њихове културе, повијести и и вјере. Стога су 42 устаника, под водством Васиља Гаћаше, спашавали и своје животе и животе преосталог становништва.

Као потпредсједница Владе учинит ћу све да смањимо посљедице разорног потреса који је задесио Банију, па да створимо предувјете за повратак људи, казала је Ања Шимпрага

– Освета је била брза и немилосрдна. Врло брзо усташе су, не само због одмазде, већ као дио истребљења Срба у Банском Грабовцу масакрирали 1.285 људи приведених из цијеле Баније. Терор се наставио и сљедећих дана да би кулминирао покољем у глинској цркви 29. јула. Села Бански Грабовац, Велики и Мали Градац, Лушчани, Дреновац, Бачуга, Мачково Село и Додоши практички су истријебљена, али отпор према злу није стао, већ је јачао и на крају побиједио – рекла је и нагласила да је помен на ове жртве важан и данас. Не због нас који смо овдје, већ због оних који не знају или негирају што се догодило на свим стратиштима широм Хрватске, казала је.

– Данас се Банија поново сусреће с изазовима. Нажалост, гдје нема људи, нема ни живота, а на Банији нас је све мање и свима нам је заједнички задатак како ревитализирати овај прекрасан крај. Као потпредсједница Владе учинит ћу све да смањимо посљедице разорног потреса који је задесио Банију, па да кроз циљане програме и мјере створимо предувјете за повратак људи те господарски и друштвени развој, закључила је Шимпрага.

Предсједник САБА РХ Фрањо Хабулин подсјетио је да смо, иако су данашња Европа и Хрватске утемељене на вриједностима антифашизма и побједе антифашистичке коалиције у Другом свјетском рату, свједоци потпуне разградње тих вриједност на практично цијелом европском простору.

– Повијесни ревизионизам настоји разградњом антифашистичких наратива овладати садашњошћу и будућношћу друштва, а онда и његовом прошлошћу. Ријеч је о феномену којем се треба супротставити на свим разинама јер је суставним изношењем фризиране и отворено лажне слике прошлости или фалсифицирањем карактера НДХ и антифашистичке борбе, до те мјере ушао у јавност да је задобио потпору чак и неких највиших дужносника власти – нагласио је.

Повијесни ревизионизам настоји разградњом антифашистичких наратива овладати садашњошћу и будућношћу друштва, а онда и његовом прошлошћу, казао је предсједник САБА РХ Фрањо Хабулин
– Због злочина окупатора и домаћих сурадника, збивао се масовни одлазак српског народа глинског и петрињског котара према Шамарици како би спасили животе. Тамо су се водиле организационе припреме за оружане акције. У тим данима, кад се радило о животу или смрти, комунисти су били с народом. Тих дана 1941. на Шамарицу је из Посавине стигао одред основан од бораца сисачког котара. Био је то пресудан догађај, јер се проширила вијест како су стигли наоружани Хрвати да се заједнички са Србима боре против окупатора и домаћих издајника. Дана 22. липња обиљежили смо оснивање Првог партизанског одреда у Брезовици, 27. српња ћемо у Србу обиљежити почетак устанка народа Хрватске, а данас обиљежавамо обљетницу акције окупљања првих банијских партизана. Сва три догађаја карактеризирало је заједништво Срба и Хрвата; био је то устанак против окупатора али и против оних који су, блатећи хрватско име, под окриљем окупације прогласили квази-државу НДХ и увели владавину терора. Треба понављати и инзистирати на томе и та истина мора допријети до младих генерација за што чему актуална власт има велику одговорност – рекао је Хабулин.

Нагласио је да је споменик устанку у Банском Грабовцу, крај којег се обиљежава почетак борбе и комеморирају жртве усташког режима, дијелом страдао од руку вандала, а онда и од потреса.

– Покренули смо активности да се тај споменик обнови. Регионални Конзерваторски завод учинио је свој дио посла и све предао Министарству културе, након чега нема информација да се ишта десило. Зато је наша дужност и обавеза да се позабавимо и тиме – рекао је предсједник САБА РХ.

Наша жупанија увијек је баштинила и уважавала антифашизам као важну тековину на којој почива држава у којој живимо, рекла је сисачко-мославачка дожупаница Мирјана Олуић.

– Састали смо се да одамо почаст жртвама с поносом на људе који су имали снаге да се одупру непријатељу који је био далеко бројнији, али и с осјећајем туге кад знамо да је 1.285 невиних жртва платило осјећај снаге коју су Гаћеша и остали борци имали у себи кад су кренули у акцију – рекла је Олујић и нагласила да се та мјеста не смију заборавити те да на њих стално треба долазити „да се не кроји повијест како је кроје квазиполитичари и квазиповјесничари“.

Присутне је у име организатора поздравио предсједник петрињских антифашиста Никола Ножинић, истичући да је покољ 1.285 жртава био одмазда за прву партизанску пушку у овом крају подигнуту као одговор на терор НДХ, која је као сателит сила осовине< проводила расне законе.

Комеморацију је организирала УАБА Петриња, у сурадњи са СНВ-ом, САБА-ом РХ и ЗУАБА-ом СМЖ. Положени су вијенци, а прије комеморације одржан је и помен који је служио глински парох Горан Каламанда.

Ненад Јовановић; Портал Новости

Преузето са: banija.rs

Нема коментара

Напишите коментар